2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megint itt vannak a csobánci vitézek!

2008. július 18. 16:48

Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre július 18-20-a között a "Gyulaffy Napok Csobáncért" elnevezésű hagyományőrző rendezvény.

A Gyulakeszi határában fekvő Csobánc maradványai a 367 méter magas hegy fennsíkjának a szélén találhatók. Az erődítmény helyén az első épület valószínűleg az az 1221-ből származó oklevélben említett kőház volt. A 14. század folyamán a terület birtokosai a Rátót nemzetségből származó Balduin leszármazottai voltak.

A török hódítás előretörésével a kis erődítmény környékbeli társaihoz hasonlóan betagolódott a végvárrendszerbe, és a hódoltság ideje alatt végig magyar kézen maradt. A Rákóczi-szabadságharc végén a kiürített várat a császáriak szinte a földig rombolták. Az utóbbi években létrejött civil kezdeményezés sokat tett a maradványok megőrzéséért.

Az idei évben talán még a korábban megszokottnál is tartalmasabb program várja a végvári vitézek élete iránt érdeklődőket. Lesz fáklyás felvonulás, tradicionális íjászverseny, gyalogos és lovas bemutatók, várostrom, párviadalok, vártörténeti előadások, lovas komédia, hastáncosok, színházi előadás és esténként könnyűzenei koncertek.

Lehet nézelődni és vásárolni a középkori vásári forgatagban, szakértő vezetéssel megtekinteni a várat, bort és finom étkeket kóstolni. Természetesen a legkisebbek sem maradnak program nélkül: a rendezvény ideje alatt lehet állatokat simogatni, gidákat kergetni, szamaragolni, vitézi próbát tenni vagy akár kézműveskedni. A részletes program a vár honlapján tekinthető meg.

A szervező alapítvány - mint arról már korábban beszámoltunk - a rendezvény bevételét Csobánc várának állagmegóvási munkálataira fordítja. A Csobánc esete jól mutatja a civilek eredményességét: szabad idejükben, társadalmi munkában, anyagi eszközeiket sem kímélve történelmünk egy darabkájának megmentésén fáradoznak. Egy lelkes csapat együtt dolgozik azon, hogy a sokat megélt falakat, a magyar kulturális örökség egy darabkáját unokáink is láthassák majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár