2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történeti Pantheonban a Balaton kutatói

2009. április 19. 13:19 MTI

Tudósok, művészek és közéleti személyiségek arcképei és életrajzai láthatók-olvashatók a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, a szombaton megnyitott Balaton Történeti Pantheonban.

Az arcképcsarnok Hadnagy Károly Balaton-kutató kezdeményezésére, az általa 2007-ben megjelentetett hasonló témájú kötet alapján jött létre, az ötletet a kastélymúzeum igazgatója karolta fel. Czoma László a megnyitón ennek kapcsán elmondta: a múzeum egyik célja az, hogy mindig látható legyen olyan kiállítás, amely a tóhoz kapcsolódik, így ezzel a tárlattal a Balaton nagyjainak szellemisége előtt tisztelegnek.

Hadnagy Károly úgy fogalmazott a szombati megnyitón, hogy a világon ez az első olyan arcképcsarnok, amely egy édesvizű tó tudósait, művészeit, kutatóit bemutatja. Suchman Tamás - aki a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként elsőként írta alá a Balaton Történeti Pantheon alapító okiratát - úgy fogalmazott: a szélesebb közönség valószínűleg nem is ismeri, kik voltak azok, akik a tó megismeréséért és megőrzéséért maradandót tettek. Ennek a múltnak a bemutatása ugyanakkor elősegítheti a Balaton megújulását, hogy a tó "reneszánszával" újabb évszázadokra értékessé váljék ez a vidék.

A pantheon létrejöttét 70 alapító, köztük hivatalok, szakmai és civil szervezetek, önkormányzatok segítették. Az egykori lovardában, a jelenlegi Hintómúzeumban három helyiségben csaknem száz portré kapott helyet, olyan írók, költők, muzsikusok, kutatók, politikusok vagy éppen nagybirtokosok arcképei, akik az elmúlt 250 évben maradandót tettek a tó érdekében. A falakon mások mellett Széchenyi, Kossuth vagy a Festeticsek több generációjának képein kívül látható például Illyés Gyula, Jókai Mór, a muzsika világából Kálmán Imre és Ferencsik János portréja, akik mindannyian kedvelői, őrzői és bemutatói voltak a Balaton szépségeinek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár