2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen fotók az utolsó magyar királyról

2009. március 7. 15:37 MTI

Történelmi képkínálatának bővítése céljából csaknem százéves fotóalbumot vásárolt az Magyar Távirati Iroda. Az eddig publikálatlan fényképek közül több az utolsó magyar királyt ábrázolja; az egyik 1916-os felvételen a gyermek Habsburg Ottó is látható szülei, IV. Károly és Zita királyné társaságában, a koronázási ceremónia utáni fotózáson.

Mint Kósai Éva, az MTI Fotóarchívumának vezetője elmondta, a zömében olaszországi és görögországi tájakat, városokat ábrázoló képeket tartalmazó album egy családi hagyatékból került az MTI birtokába. "Kevés információnk van a képekről, néhányon látható felirat, a többihez azonban történészi kutatások szükségesek" - tette hozzá.

A Fotóarchívum vezetője úgy vélte, az album eredeti tulajdonosa egy IV. Károly környezetéből származó ember lehetett, erre utal legalábbis, hogy több felvétel ábrázolja az uralkodót, de a gyűjtemény I. Ferenc József temetésén készült képeket is tartalmaz. A 27 fotót az MTI digitalizálja, majd hozzáférhetővé teszi.

Az idén 128 éves Magyar Távirati Iroda csaknem 13 millió történelmi felvétellel rendelkezik. Az 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé nyilvánított fotók közt azonban nagyon kevés a század eleji felvétel, az MTI ezért vásárlásokkal próbálja pótolni a hiányt. Kósai Éva megjegyezte, hogy az MTI legrégebbi eredeti felvételei az 1920-as évekből származnak, de egy hagyaték megvásárlása révén már I. világháborús fotókat is kínál az intézmény.

Mint elmondta, a távirati iroda 1881-től 1924-ig csak hírtovábbítással foglalkozott, az MTI Fotó elődjét, a MAFIRT-ot 1924-ben alapította az akkori elnök, Kozma Miklós. Az 1924 és 1945 közötti fényképanyagot azonban jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum Fotótára őrzi, így ebből az időszakból csak néhány felvétel van most az MTI birtokában. "Tárgyalások folynak a Nemzeti Múzeummal, hogy digitalizálás céljából visszaadják az úgynevezett MAFIRT-os anyagot” - jegyezte meg.

A Fotóarchívum vezetője hozzátette: a náluk tárolt sokmillió fénykép feldolgozásán a távirati iroda folyamatosan dolgozik történészek segítségével. A felvételekhez nem csupán az előfizetők juthatnak hozzá, azokat az MTI Fotóarchívumában bárki megtekintheti, és térítés ellenében másolatot rendelhet belőlük - hívta fel a figyelmet.

Az archívum történelmi felvételeit az MTI Kor-képek című fotóalbum-sorozatában adja ki; eddig az 1945-47-es esztendőket, az 1938 és 1945 közötti korszakot, az 1956-ot, az 1948-1955-ös időszakot, valamint az 1957-67-es éveket bemutató kötet jelent meg. A tervek szerint idén, a köztársaság kikiáltásának 20. évfordulójára a rendszerváltás első évtizedét bemutató album jelenik meg a Kor-képek sorozatban - közölte a Fotóarchívum vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár