2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínai gyűjtő vette meg a vitatott bronzszobrokat

2009. március 2. 15:43 MTI

Egy kínai műgyűjtő bejelentette, hogy ő vette meg az Yves Saint Laurent-hagyatékból a múlt héten elárverezett, Kína által visszakövetelt bronzszobrokat, de azt állítja, hogy nincs pénze kifizetni a vételárat.

A patkányfejet, illetve nyúlfejet ábrázoló, mintegy 40 centiméter magas bronzszobrok múlt szerdán a vártnál jóval magasabb áron, egyenként 15,7 millió euróért keltek el a Christie's párizsi árverésén. Mindkét szoborra három-három potenciális vásárló licitált telefonon.

Caj Ming-csao (Cai Mingchao) kínai műgyűjtő hétfőn közleményben bejelentette, hogy ő volt az eddig ismeretlen nyertes ajánlattevő. A férfi, aki egy ellopott műtárgyak visszaszerzéséért küzdő nem kormányzati szervezet tanácsadója, mindazonáltal azt állítja: nincs pénze az összesen több mint harmincmillió eurós vételár kiegyenlítésére.

A műkincseket brit és francia csapatok zsákmányolták, amikor az 1860-as második ópiumháború alatt lerombolták a kínai császár nyári palotáját. A 18. századi szoborfejek már legálisan kerültek a tavaly június 1-jén elhunyt Yves Saint Laurent francia divattervező, valamint a divattervező partnereként ismertté vált Pierre Bergé üzletember birtokába. A kínai külügyminisztérium szóvivője nemrégiben azonban hangsúlyozta: a modern kori történelemben a nyugati imperialista hatalmak számos kínai műkincset raboltak el a pekingi nyári palotából, amelyeknek vissza kell térniük Kínába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár