2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen filmfelvétel a normandiai partraszállás előtti kiképzésről

2009. február 26. 09:24 The Daily Telegraph

Egy amatőr történész korábban teljesen ismeretlen filmfelvételt fedezett fel a Baltimore-i Levéltárban, amelyen azt láthatjuk, hogy az amerikai katonák miként készültek a normandiai partraszállásra Angliában.

A 10 perces filmben a háborús vezetők, Winston Churchill és Dwight D. Esisenhower is feltűnnek. A rövidke felvételen a két férfi a 101. ejtőernyős alakulatot keresi fel, akik Észak-Devonban állomásoztak. A filmben később azt is láthatjuk, hogy a tengerparton szovjet katonák gyakorlatoznak. Az - egyébként a kiképzést tanulmányozó - szovjet tisztek emellett amerikai bajtársaikkal együtt is láthatók a képkockákon, miközben az Omaha partszakasz térképeit nézik.



A rövid filmecskét, amely a háború vége óta érintetlenül hevert a Baltimore-i Nemzeti Levéltárban, Tony Koorlander, a BBC egykori munkatársa fedezte fel. Elmondása szerint 65 év óta ő az első, aki látta az alkotást. A helyi hadtörténettel foglalkozó férfi ezután Amerikába repült, ahol még 38 hasonló tekercset talált. Az egyik helyi veteránnal a kapcsolatot is felvette, aki szerint az angliai kiképzés létfontosságú volt a partraszállás sikerességéhez.

A kutató most a tekercsek és vonatkozó fotók megvásárlására vár. A már meglévő filmek digitalizálása jelenleg is folyik: a felvételek a jövőben HD-formátumban lesznek megtekinthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár