2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műanyag szörny épül az őskori szentélyekre

2009. február 24. 12:14 Discovery News

Hamarosan drámaian megváltozhat a máltai neolitikus kőtemplomok látképe, hiszen Európa legrégibb építményeit egy speciális acél tartószerkezetekből, és teflonbevonatú műanyaglapokból álló sátor takarja majd el.

A 4,2 millió eurós beruházás eredménye sokkoló eredményt hozhat, hiszen Mnajdra és Hagar Qim neolitikus templomait hatalmas acélszerkezetekkel veszik majd körbe, amelyekre teflonbevonatú műanyaglapok kerülnek. Bár sokak számára már a tervek papírra vetett verziói is rémítően hatnak, a projekt a tervek szerint 2013-ra az összes hasonló máltai létesítményre kiterjesztik majd.

Luciano Mule Stagno, a helyi örökségvédelem vezetője szerint azonban a furcsa létesítmény felépítése életbevágó a további romlás és pusztulás megelőzéséhez. Elmondása szerint a templomok a pusztulás szélén állnak, és hasonló védelem nélkül 100 év múlva teljesen eltűnhetnek majd. A hat, az egyiptomi piramisoknál, vagy Stonehenge oszlopainál is régebbi templomot, amelyek egyébként az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek, i.e. 3600 és 2500 között egy titokzatos kultúra építette, amelynek a korszak végére teljesen nyoma veszett.



A régészek és restaurátorok azóta mind rajtahagyták kezük nyomát a templomokon, így ezek az épületek sokat változtak az idők folyamán. Az őskori műemlékek, amiket ma láthatunk, ugyanúgy magukon viselik az eredeti, őskori épületek jellegzetességeit, mint a rajtuk elvégzett konzerváló és restauráló eljárások nyomait. Hogy megértsük a templomokat, szem előtt kell tartanunk, hogy történetük nem ért véget akkor, amikor réges-régen elhagyták őket, hanem felfedezésük óta számos és drasztikus változáson és feltáráson estek át, valamint ma is folyamatosan változnak. Tovább a templomok restaurálásának történetéhez

A legújabb vizsgálatok során a legmodernebb számítógépes és háromdimenziós technikákkal is leképezték az építményt, és az eredmény kétségbeejtő képet hozott, hiszen a szimulációk a templomok gyors pusztulását mutatták. Mule Stagno szerint a hőmérsékletingadozás, a tengeri sós szelek, a szaharai homok és az esőzések egyaránt tönkreteszik a globigerinákkal teli könnyű mészkövet.

A hatóságok szerint mindezek fényében a sátrak megépítése létkérdés, és azok talán majd idővel a hely örökségének részévé válhatnak majd. A tervezés során ezért figyelembe vették a templom csillagászati pozícionáltságát is, és a sártrak oszlopait is ehhez igazították. Mindez a tervek szerint a furcsa sátor csak 25-30 évig állhat majd, így csupán ideiglenes megoldásnak számít, amíg nem találnak hathatós módszert a romok konzerválására és védelmére.

Bár a legtöbb szakértő szerint az új terv az eredeti építési állapotot állítja vissza, hiszen a templomnak egykor teteje is lehetett, a műanyag-teflon lapok, és az acélszerkezet látványa nem lesz túl esztétikus. A Malta Indpendent című napilap szerint azok olyanok, mint két műanyag buborék, amelyek a tenger felől olyan hatást keltenek, mint egy történelem előtti szörny szemei. Emellett van olyan szakértő is, aki bár elismeri a beruházás fontosságát, arra figyelmeztet: a sátrat csak ideiglenesen lehet felállítani, hiszen később mindez már a helyszín UNESCO világörökségi listás helyét is veszélybe sodorhatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár