2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincoln nagyra becsülte Kossuth tevékenységét

2009. február 17. 12:44 MTI

Magyarország demokrácia, az Európai Unió tagja; Kossuth Lajos országában végre beteljesedett Abraham Lincoln álma - írta Gabor Boritt magyar származású világhírű amerikai történész a The New York Times hétfői számában.

A legendás 16. amerikai elnök, a rabszolgaságnak véget vető Abraham Lincoln születésének 200. évfordulóját csütörtökön ünnepelték az Egyesült Államokban. A liberális napilap a hétfői amerikai állami ünnep, az elnökök napja alkalmából körkérdést intézett négy külföldi tudóshoz arról, milyen hatást gyakorolt Lincoln hazájukra. Egyikük az ismert Lincoln-szakértő, a budapesti születésű Gabor Boritt, aki 1956-ban, 16 évesen hagyta el Magyarországot és utazott a tengerentúlra.

A Lincoln életéről és az amerikai polgárháború történetéről szerzőként vagy társszerzőként több mint egy tucat könyvet jegyző történész felidézte, hogy Lincoln különösen nagyra tartotta Kossuth Lajost. Az amerikai száműzetésben élő magyar szabadságharcost 1852-ben "a polgári és vallási szabadság... legkiválóbb képviselőjének" nevezte.

Gabor Boritt arról írt: ő egy évszázaddal később, 1956-ban csatlakozott a magyar forradalomhoz abban a reményben, hogy az véget vet a szovjet elnyomásnak. A Kossuth Rádió olyan üzenetet közvetített - "Rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés" -, amely tetszett volna Lincolnnak. A forradalom azonban elbukott. Boritt Amerikába került, ahol 1959-ben ünnepelték Lincoln születésének 150. évfordulóját. "Egy kis könyvet kaptam Lincolnról, nyelvezete és gondolatai rabul ejtettek egész életemre" - írta. "Mostanában tértem vissza Magyarországra, amely demokrácia, az Európai Unió tagja", ahol előfordulnak tiltakozások a kormány ellen - fogalmazott Gabor Boritt. Kossuth országában végre beteljesedett Lincoln álma - zárta írását a történész.

Az elnökök napját minden évben február harmadik hétfőjén ünneplik az Egyesült Államokban. Az ünnepet eredetileg a legelső elnök, George Washington tiszteletére tartották annak születésnapján, február 22-én. A napot - amelyen ma már Washingtonra és a február 12-án született Lincolnra együtt emlékeznek - 1971-ben tették át a hónap harmadik hétfőjére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár