2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Délceg daliából kövér monstrum

2009. február 3. 13:55 MTI, Times Online

A fél évezreddel ezelőtt megkoronázott VIII. Henrik alig pár év alatt hízott el nagyon súlyosan - legalábbis erről árulkodnak a számára készült páncélok, amelyeket hamarosan egy londoni kiállításon mutatnak majd be.

Mark McCarthy, az Oxfordi Egyetem cukorbetegséget kutató professzorának véleménye szerint a feleségfaló király nagyon falánk volt. Van, aki ennél nyíltabban fogalmaz, például Peter Armstrong, a Királyi Fegyvertár vezetője, aki kijelentette: a király évei előrehaladtával "egy hatalmas monstrummá" hízott. A király ifjúkorában a páncéljai alapján atlétikus termettel bírt, derekának kerülete 81, mellkasáé pedig 99 centiméter széles volt. Negyvenes éveinek végére pocakot eresztett, utolsó éveiben derékbősége 132, mellkasának kerülete pedig 135 centiméteres lehetett.

Idén ünneplik a király megkoronázásának 500. évfordulóját, ennek alkalmából több kiállítás nyílik és különféle kulturális rendezvényeket szerveznek: a British Library és a windsori kastély királyi gyűjteménye több látványos portrét is kiállít; a Hampton Court-i régi királyi rezidencián rendezett kiállítás a fiatal VIII. Henriknek állít emléket, a királyi fegyvertár pedig Dressed to Kill címmel összegyűjti és kiállítja a királynak a londoni Towerben, Leedsben és a New York-i Metropolitan Múzeumban őrzött páncéljait.

A 183 centiméter magas király a maga korában nagydarabnak számított, de kövérsége ellenére élete végéig megőrizte fizikai aktivitását. Falánkságából és anyagcserezavarából eredő túlsúlya ellenére szó sincs arról, hogy VIII. Henriket életének utolsó éveiben daruval kellett volna lova nyergébe emelni. "Nincs bizonyíték arra, hogy súlya bármilyen módon hátráltatta a királyt; páncélja épp azt mutatja, hogy lovagolt és aktív életet élt" - mondta el Graeme Rimer, a Királyi Fegyvertár egyik szakértője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár