2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumba kerülnek Tintin kalandjai

2009. február 1. 17:41 MTI

A lehető legtöbb eredeti alkotás kiállítása az egyik legfőbb célja annak a hamarosan megnyíló múzeumnak, amelyet a világhírű képregényalaknak, Tintinnek és rajzolójának, Hergének szenteltek a belgiumi Louvain-la-Neuve városában.

A múzeum június legelején nyit ki, és - mint igazgatója, Laurent de Froberville egy minapi sajtótájékoztatón elmondta - reményeik szerint évente 200 ezer látogatót vonz majd a Brüsszelhez közeli egyetemi városba. Az állandó kiállítás legfőbb büszkeségei minden bizonnyal az eredeti alkotások lesznek, de több időszaki tárlatot is terveznek Hergé személyének és műveinek szentelve.

Belgiumban idén ismét Tintin-évet tartanak abból az alkalomból, hogy a kíváncsi utazó riporter - aki azóta talán a világ legismertebb képregényfigurája lett - nyolcvan évvel ezelőtt, 1929 januárjában jelent meg először a közönség előtt. Az elöl jellegzetesen felálló hajú figura a Huszadik század (Vingtieme siecle) nevű korabeli belga lap ifjúsági mellékletében tűnt fel először, és első, a "szovjetek országában" átélt kalandjaival azonnal széles közismertségre szert.

Összesen 24 eredeti képregénykötetében Tintin Afrikától Dél-Amerikáig bebarangolta az egész világot, sőt Hergé rajzaival még a Holdra is eljutott. Kalandjait legalább hatvan nyelvre fordították le, összesen 200 millió példányban adták ki, és manapság is ezrek csatlakoznak olvasótáborához. A rendszerváltás és az internet megjelenése óta Tintin népszerűsége egyre nő a kelet-európai országokban is.

A képregények alapján egészestés rajzfilmeket, rajzfilmsorozatokat, de még játékfilmeket is készítettek. A világhírű rendező, Steven Spielberg nemrég jelentette be, hogy ő is megkezdte a képregénysorozat néhány epizódjának megfilmesítését. A készülő film a múzeum illetékesei szerint maximálisan tiszteletben tartja az alapművet.

A Louvain-la-Neuve-i Hergé-múzeum az 1983-ban elhunyt alkotó - valódi nevén Georges Rémi - halálának 25. évfordulója előtt is tiszteleg. A Tintin-év is számos eseményt foglal magában, ezekről és a figurával kapcsolatos más érdekességekről honlapjukon is tájékozódni lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár