2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szovjetunióba utazott először a képzeletbeli riporter

2009. január 11. 13:04 MTI

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1929. január 10-én jelent meg először a közönség előtt a kíváncsi utazó riporter, Tintin, aki azóta talán a világ legismertebb képregényfigurája lett.

Az elöl jellegzetesen felálló hajú figura kitalálója az egyik legismertebb belga rajzoló, Hergé, eredeti nevén Georges Rémi. Tintin - akinek alakját állítólag egy ma is élő dán újságíró, Palle Huld ihlette - a Huszadik század (Vingtieme siecle) nevű korabeli belga lap ifjúsági mellékletében tűnt fel először, méghozzá rögtön a "szovjetek országában" átélt kalandjaival.

Összesen 24 eredeti képregénykötetében Afrikától Dél-Amerikáig bebarangolta az egész világot, sőt Hergé rajzaival még a Holdra is eljutott. Kalandjait legalább hatvan nyelvre fordították le, összesen 200 millió példányban adták ki, és manapság is ezrek csatlakoznak olvasótáborához. A képregények alapján egészestés rajzfilmeket, rajzfilmsorozatokat, de még játékfilmeket is készítettek. Steven Spielberg és Peter Jackson már bejelentette, hogy a képregénysorozat három epizódjának megfilmesítésére készülnek a közeli jövőben. A rendszerváltás és az internet megjelenése óta Tintin népszerűsége egyre nő a kelet-európai országokban, így Magyarországon is.

Az 1983-ban elhunyt Hergének halála 25. évfordulója előtt tisztelegve nemrégiben múzeumot emeltek a belgiumi Louvain-la-Neuve egyetemi központban. A kiállítótermeket a mostani jubileum alkalmából nyitják meg. A rajzoló halála ellenére Tintin és társainak népszerűsége nem csökkent. 2005-ben Brüsszelben rendezték meg az első Tintin-fesztivált, hiszen az Európai Unió székhelyét a képregény egyik fővárosának is tekintik, nem utolsó sorban éppen az egyszerű vonalakkal rajzolt legendás újságíró-figurának köszönhetően.

Öt évvel ezelőtt, a 75. évfordulón Belgiumban egész évet szenteltek a hősnek. A királyi pénzverde 10 eurós ezüst Tintin-emlékérmet vert, amelyen a hű kutya, Milou is szerepelt. Brüsszelben Tintin és a város címmel tartottak kiállítást, de még Londonban, a tengerészeti múzeumban is kiállítást rendeztek Tintin tengeri kalandjairól. Az idei év is számos Tintin-eseménynek ad otthont, ezekről és a figurával kapcsolatos más érdekességekről a Tintinnek szentelt internetes oldalon is tájékozódni lehet.

Se szeri, se száma az újrakiadásoknak: a képregények a legváltozatosabb formában (kicsinyítve, díszkiadásban) napvilágot láttak már, de rendszeresen szerepel Tintin a tévék programjaiban, illetve DVD-sorozatokon is. Belgiumban nem egy Tintin-szaküzletet is találhat a turista. Tintin természetesen jó befektetés is: a Hergé örökösei által a szerzői jogok kiaknázására létrehozott Moulinsart társaság állítólag évi 15-16 millió eurós forgalmat bonyolít le. Tintin figuráját felhasználják órák, üdítők, édességek, telefonok és más tárgyak reklámozására vagy díszítésére.

Új kalandokra azonban az olvasók nemigen számíthatnak, ilyenek készítéséhez a rajzoló örökösei eddig nem járultak hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár