2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Perre mennek a Citadella miatt

2009. január 23. 11:21

A Népszava 2009. január 16-i számában "Nem műemlék a Citadella?" címmel jelent meg írás, amely az építmény műemléki védettségét kérdőjelezte meg azt állítva, hogy sehol nem található az a hivatalos jegyzék, amely a fenti műemléki védelmet hitelt érdemlően igazolná, sőt a cikk az irat megszületését is kétségbe vonta. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) most jogi lépéseket tervez a lappal szemben.

A KÖH szerint a "valótlan információt sajnálatos módon az írott és elektronikus sajtó egy része ellenőrzés nélkül átvette". A szervezet még aznap közleményt adott ki, amelyben részletesen ismertette a Citadella műemléki védettségét igazoló tényeket, körülményeket. A közlemény megjelenése óta eltelt időszakban a Népszava érintett újságírójával a KÖH munkatársai többször személyesen, telefonon egyeztetettek, elétárták a fenti műemléki védettséget igazoló okiratok másolatát, végül a KÖH hatósági és jogi igazgatója írásban részletesen tájékoztatta a pontos jogi helyzetről.

"A napilap munkatársa tehát meggyőződhetett arról, hogy a Citadella műemléki védettsége megkérdőjelezhetetlen, hiszen azt a jogalkotó 1951-ben, 1953-ban, 1955-ben, 1960-ban, 1967-ben, 1997-ben és 2001-ben, utóbbi két esetben egyenesen törvény kifejezett rendelkezésével erősítette meg, továbbá a fenti tényt a Legfelsőbb Bíróság 2003-ban elvi éllel is rögzítette". A Citadella egyébként műemlék jelentőségű területi-, régészeti, és UNESCO világörökségi védelem alatt is áll.

"A fentiek ellenére a Népszava 2009. január 22-i lapszámában "Citadella: műemlék vagy sem?" címmel újfent valótlanságok láttak napvilágot az újságíró tollából. Különösen sérelmes, hogy a cikk szerzője a rendelkezésére bocsátott írott anyagot figyelmen kívül hagyta, és a Citadella védettségével kapcsolatos jogi helyzet minden részletre kiterjedő elemzésének megjelentetése helyett olyan kijelentéseket tulajdonított a jogi igazgatónak, amelyek amellett, hogy valótlanok, nem is hangzottak el. Tekintettel a fentiekre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Népszava szerkesztőségével szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket"
- olvasható a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár