2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hiányzó kapocs lehet egy Peruban felfedezett ősi város

2008. december 18. 09:51

Egy Peru északi részén folyó ásatás során a régészek egy olyan ősi város romjait fedeztek fel; amely a szakemberek feltételezése szerint összekötő kapocs lehet két ősi kultúra között.

Az archeológusok bejelentése szerint a Csendes-óceán partjaitól 22 kilométernyire lévő Chiclayo városa a huari (wari) kultúrához tartozhatott, amely i.sz. 600 és 1100 között virágzott. Ha a tudósok feltételezése beigazolódik, a város összeköti a huari civilizációt a mocse kultúrával, amelynek virágkora i.sz. 100 és 600 közé tehető.

A régészek eddig kerámiatárgyakra, ruházatra, valamint egy fiatal nő földi maradványaira bukkantak az eltemetett városban. A jelek szerint egykor emberáldozatok helyszíne volt a település: e célra speciális helyek szolgáltak, egy kupac csontra pedig egy közeli szikla tövében bukkantak.

"A település jelenti a hiányzó láncszemet, mivel megmagyarázza, hogy a huari kultúra népe miként örökítette át a mocse civilizáció hagyományait" - magyarázta Cesar Soriano, a projekt vezető régésze. Mint mondta, a város felfedezése adja az első bizonyítékát a huari kultúrának.

A huari birodalom fővárosa a modernkori Ayacuchótól 10 kilométerre északra helyezkedett el. E korszak legfontosabb újítása a mai értelemben vett városok kialakulása, valamint úthálózat kiépítése volt. Ez év augusztusában olyan múmiát fedeztek fel Lima központjában lévő piramis, a Huaca Pucllana feltárása közben, amelyet szintén a huari kultúrához kötnek a régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár