2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrablásától félt a spanyol diktátor

2008. december 1. 07:56 Times Online

Franco tábornok lánya szerint apja évekig attól tartott, hogy Hitler utasítására el fogják rabolni, ugyanis Spanyolországot ezzel behúzhatták volna a második világháborúba.

A jelenleg 82 éves Carmen Franco Polo elmondása szerint apja 1940-ben, mielőtt találkozott volna Adolf Hitlerrel, három helyettest nevezett ki, akik esetleges elrablása esetén a helyére léptek volna.

Amikor Franco 1940-ben Franciaország déli részére, a spanyol határhoz közeli Henday-be látogatott, három tábornokot vezetett ki, hogy azok elrablása esetén vegyék át a hatalmat, és semmiképp se engedjék, hogy az ország belesodródjon a világháborúba. A félelem nem volt alaptalan: IV. Károly spanyol uralkodót 1808-ban hasonló tárgyalásokon Napóleon utasítására vették őrizetbe. Polo emlékei szerint apja nagyon ideges volt, és nyoma sem volt annak a könnyedségnek, amely a későbbi, Mussolinival való megbeszéléseket jellemezte. Ez talán amiatt is lehetett, hogy Franco kezdettől ellenezte a világháborút, így már Lengyelország 1939-es megszállását sem fogadta el, mondván az Spanyolországhoz hasonlóan katolikus állam.

A nő erről a Spanyolországban a napokban megjelent, „Apám, Franco” című könyve kapcsán mesélt. Eszerint apja a második világháború végén a csapatai nagy részét a tengerpartokra vezényelte, mert akkor már attól is tartott, hogy a szövetségesek lerohanhatják az ő országát is. Mindezt annak ellenére tette, hogy a könyv szerint mindvégig jó kapcsolatot ápolt Winston Churchillel. Nem volt szívélyes a barátság az amerikai elnökkel, aki szerinte gyűlölte Francót.

A könyv egy beszélgetésfüzérre épül fel, amelyeket Jesús Palacios spanyol történész, és a téma amerikai szakértője, Stanley G. Payne folytattak vele. Ezek során kiderült, hogy Polo még mindig élénken őrzi apja emlékét, és nem véletlen számít a mai napig a spanyol szélsőjobb által ikonikus alakként tisztelt személynek.

A könyv legnagyobb részét személyes, családi emlékek töltik, ki, így olvashatunk a családi nyaralásokról, vagy éppen arról, amikor Eva Perón látogatásakor közösen dolgoztak egy pápának írt levélen, amelynek tartalmát pont Franco oldotta fel, és tette kevésbé kritikussá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár