2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális séta az ókori Rómában

2008. november 10. 09:07 The Daily Telegraph

Az ókori rómaiak mindennapi életét "tapasztalhatják" meg az érdeklődők annak a háromdimenziós szimulációnak köszönhetően, amelyet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) informatikusai fejlesztettek ki.

A virtuális turisták a háromdimenziós szimulációt egy óriási képernyőn követhetik, amely a Colosseumtól mindössze néhány lépésnyire lévő színházban állítanak fel. Az érdeklődőknek "segítőik" is lesznek - olyan animációs figurák, amelyek az i.sz. 3. század Róma utcáin kalauzolják majd a virtuális turistákat. A látogatók egyebek közt végigsétálhatnak a város hatalmi központját jelentő fórumon, a Forum Romanán, s bekukkanthatnak a kör alakú Vesta-templomba, ahol megleshetik a pogány istennőnek szentelt szertartásokat.



A november végén megnyíló 3D Rewind Rome című szimulációban a számítógépes játékok világát a hollywoodi mozifilmek látványával egyesítve alkották meg Maxentius császár Örök Városának i.sz. 310 körüli hétköznapjait. A 60 ezer virtuális karakter megjelenítésére képes program bemutatja, hogy milyen lehetett az ókori világ egyik legfontosabb városában élni - áll a bejelentés dokumentációjában. A régészek, építészek, történészek és digitális tervezőmérnökök által megalkotott háromdimenziós világ a mai kor számára is ismerős lehet: a szenátusban dúló vitákban egy, a mai gazdasági válsághoz hasonló eseménysorról szóló vitát követhetünk végig.

A Colosseumhoz közeli 3D Rewind Rome a Via Capo d'Africa 5-ös szám alatt nyílik meg november 20-án. A felnőtteknek 10, míg gyerekeknek 6,5 eurós belépőket a projekt angolul és olaszul elérhető oldalán (www.3drewind.com) lehet lefoglalni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár