2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális barangolás az ókori Kölnben

2008. október 17. 12:06 Spiegel Online

Egy régészekből, történészekből és informatikusokból álló csoport elkészítette a 2000 évvel ezelőtti Köln háromdimenziós változatát. A program hamarosan az interneten is hozzáférhető lesz, és lehetővé teszi majd, hogy ókori nagyságában csodáljuk meg a német nagyvárost.

Németország negyedik legnagyobb városa 2000 évvel ezelőtt a Római Birodalom északi bástyája volt - láthatjuk a nemrég elkészült interaktív szimulációban. A város Római-Germán Múzeumának igazgatója, Hansgerd Hellenkemper szerint a felhasználók ezáltal első alkalommal fedezhetik fel, hogy milyen fantasztikus lehetett az ókori Kölnben élni.

A település története i.e. 38-ig megy vissza: miután Julius Caesar meghódította az északi törzseket is, a rómaiak az Ubii törzset telepítették le a Rajna partjára. I.sz. 50-ben a megkapták a hivatalos római városi rangot, és a hely új neve Colonia Claudia Ara Agrippinensium lett. Ezzel párhuzamosan egyre fejlődött térség kereskedelme, és ennek központjának maradványai a mai napig láthatók.

A programban az egér segítségével egy virtuális repülést hajthatunk végre, lenyűgöző messzeségeket láthatunk, és felfedezhetjük a hatalmas városfalat és annak kapuit, illetve a 40 méter magas Capitolinus templomot, a fórumot, és akár a proconsul palotáját is.

A három évig készülő projektben a Kölni Egyetem régészeti intézetének munkatársai a Kölni Nemzetközi Dizájniskola, illetve a Kölni Műszaki Egyetem szakemberei dolgoztak együtt a múzeumok szakembergárdájával. A projekt során a legújabb kutatási eredményeket akarták megjeleníteni, hogy azok a nagyközönség számára is közérthetőek és kézzelfoghatóak legyenek. A szimuláció a héten lett kész, ám jelenleg még csak a CAD-szoftverekben futtatható, és még nem érhető el az interneten sem. Bár az online bevezetés időpontjáról nem döntöttek, már elkezdtek dolgozni a következő virtualitáson, amely a modern Kölnt teszi hasonlóképp bejárhatóvá.

Más német városok is elérhetők a neten: Berlin és Hamburg háromdimenziós modelljei a Google Earth-ben láthatók, ám Pompeji és Herculaneum, vagy az ókori Róma esetében több virtuális valósági megoldás is létezik. A német programozók szerint azonban az ő alkotásuk egyedi, mert míg más szimulációk csak rajzfilmszerű, elnagyolt modellekkel dolgoznak, az övék teljes mértani pontossággal készült el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár