2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem vártak a villámokra az ősemberek

2008. október 27. 13:04 MTI

Az emberiség mintegy 790 ezer éve már rendelkezett a tűzgyújtáshoz szükséges képességgel, amely lehetővé tette az Afrikából Európába való vándorlást - közlik izraeli kutatók friss tanulmányukban.

A Jordán folyó partján lévő egyik régészeti lelőhelyen talált kovakövek elemzésével a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói megállapították, hogy a korai civilizációk emberei megtanultak tüzet gyújtani, ami fordulópontot jelentett abban, hogy ismeretlen vidékekre merészkedjenek.

A lelőhelyen korábban talált bizonyítékok alapján a kutatók 2004-ben arról számoltak be a Science tudományos magazinban, hogy ismerték és tudatosan használták a tüzet az afrikai őshazájukból elinduló emberek: megőrizték a már égő tüzet és gallyakkal átvitték másik helyszínre. Most viszont azt állítják a kutatók, hogy elődeink tüzet is tudtak csiholni, nem pusztán a természet beavatkozására, például villámlásra vártak.

A Quatemary Science Reviews című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányban az Izrael északi részén, a Geser Benot Ja'akovban folyó ásatás 12 archeológiai rétegének feltérképezését tették közzé. Bár nem találtak ősi gyújtószerszámokat, Nira Alperson-Afil archeológus szerint a 12 kultúrán át használt megégett kovakövek, melyeket egyazon helyszínen találtak, a tűzgyújtás képességét bizonyítják még akkor is, ha maga az eljárás ismeretlen.

Mivel a lelet az Afrika és Európa közti kulcsfontosságú útvonal, a Jordán völgyében található, elődeink északi irányú vándorlását támasztja alá. "Amint a tűz segítségével védeni tudták magukat a ragadozóktól, valamint melegedni és világítani, elegendő biztonságban érezhették magukat ahhoz, hogy elinduljanak és ismeretlen területeket népesítsenek be" - tette hozzá Alperson-Afil.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár