2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Buchenwald elfeledett asszonyai Debrecenben

2008. szeptember 15. 16:04

Az egykori buchenwaldi haláltábort, az ott fogva tartott emberek körülményeit, hétköznapjait mutatja be fotók, hang- és videoanyagok segítségével a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum pénteken nyílt tárlata.

A Buchenwald elfeledett asszonyai című kiállítás kapcsán Lakner Lajos, a debreceni Déri Múzeum igazgatója elmondta: a tárlat anyagát Pusztai Éva bocsátotta a múzeum rendelkezésére, aki maga is megjárta a buchenwaldi haláltábort. A bemutatott anyag a Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhely Alapítvány kiállítása, amelyet eddig csak Párizsban és Németországban láthatott a közönség.

Magyarországon most először láthatja a közönség fotókon, hang- és videoanyagokon a buchenwaldi tábor lakóinak körülményeit, hétköznapjait bemutató alkotásokat. Egyebek mellett eredeti rabruhákat és a buchenwaldi őrök fegyvereit is megtekinthetik az érdeklődők a november 5-ig nyitva tartó debreceni kiállításon.

A buchenwaldi koncentrációs tábor 1935 júliusától 1945-ig működött. A tábor lakói - zsidók, politikai és hadifoglyok - elsősorban kényszermunkásként dolgoztak a közeli hadiüzemekben. 1938-ban a náci Németország agressziója és az antiszemita pogromok hatására közel 20 ezer fogoly érkezett ide, a létszám 1943-ra 17 ezerre csökkent.

A tábort az amerikai csapatok közeledtével a németek részben kiürítették, ezt követően a fogva tartottak szabadították fel. A tábort 1945 és 1950 között a szovjet megszálló csapatok működtették politikai foglyok számára.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár