2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron

2008. szeptember 4. 10:11

Megkapta az építési engedélyt a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely, megkezdődhet a Királyi Séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron kiemelt projekt támogatási szerződésének aláírásra való előkészítése - jelentette be Székesfehérvár polgármestere.

Erről Warvasovszky Tihamér (MSZP) a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány kuratóriumának székesfehérvári ülését követően tájékoztatta az újságírókat. Emlékeztetett rá, hogy a Királyi séta kiemelt projekthez - amelynek része a hely történelmi jelentőségéhez méltó Nemzeti Emlékhely kialakítása is - Székesfehérvár önkormányzata tavaly nyerte el az európai uniós támogatást.

A teljes projekt megvalósítása 2,3 milliárd forintba kerül, s abból egymilliárd forint a Nemzeti Emlékhely fejlesztését szolgálja. A teljes beruházási költség mintegy 85 százaléka az uniós támogatás, a többi az önrész, amelyet egy konzorciumi szerződés értelmében a városi önkormányzat és a terület gazdájaként a Fejér Megyei Önkormányzat fenntartásában működő megyei múzeum finanszírozna.

A múzeum azonban abból a pénzből kívánta kifizetni a rá jutó 70 millió forintos önrészt, amelyet tavaly - Székesfehérvár polgármesterének módosító indítványát elfogadva - a Nemzeti Emlékhely fejlesztésére nyújtott a központi költségvetés. Ezt a pénzt önrészként nem lehet felhasználni, a múzeumnak vissza kellett utalnia. Mint Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta, a kuratóriumi ülésen abban állapodtak meg a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével, hogy a hiányzó hetvenmillió forint pótlására közösen próbálnak megoldást találni, de Székesfehérvár soron következő közgyűlése is keresi majd a lehetőséget a segítségre.

A Nemzeti Emlékhely felépítményére vonatkozó terveket kissé finomítani kell - mondta el az újságíróknak Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A terv szerint ugyanis Szent István bazilikáját egy jelképes szelvénnyel, építészeti jellel mutatnák be, s az elképzelés szakmai vitát váltott ki. Ezért a kuratórium javaslatára társtervezőt vonnak be a munkába, s annak kiválasztását követően az év végére elkészülhet a terv kiviteli dokumentációja, jövőre pedig megkezdődhet az építési közbeszerzési eljárás. Mindez azonban nem akadályozza meg a támogatási szerződés megkötését- hangsúlyozta Mezős Tamás.

A projekt megvalósítását koordináló Viniczai Tibor (MDF) alpolgármester elmondta: a terv "finomításán" építészek, képzőművészek dolgoznak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár