2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális adatbankban a skót nevezetességek

2008. augusztus 21. 12:14

Mostantól az otthonülőknek sem kell nélkülözniük a skót felföldek világát: egy nemrég indított oldalon 50 ezer nevezetesség vált egy kattintással elérhetővé.

Az oldalon - a prehisztorikus koroktól a jelenig - 50 ezer történelmi épület, régészeti lelőhely, és örökségi helyszín található. A komoly gyűjtőmunka eredményeként kialakított honlapon nem csak kategóriákba rendezték, és címkézték illetve leírásokkal látták el az épületeket, hanem olyan nevezetességekre is felhívják a figyelmet, amelyek eddig elkerülték a nagyközönség érdeklődését.

Keresgéljen a skót helyszínek között!

Ilyen például egy Brorában található, az 1950-es évekből származó benzinkút, vagy Portmaculter második világháborús fészerei, vagy éppen Achmelvich miniatűr kastélya. A nevezetességek képei mellett azok leírását, és pontos koordinátáit is megtaláljuk. A digitális adatbankban a helyszíneket kronologikus bontásban is felsorolták, illetve az örökségi ösvények sorozatban azok akár szervezett túrán is végigjárhatók.

Az oldal kialakításának egynegyedét, azaz közel 10 ezer fontos a Historic Scotland örökségvédő szervezet biztosított, akik kiemelten fontos céljuknak tekintették, hogy azokat a régészeti lelőhelyeket is bemutassák, amelyek az elmúlt pár évben kerültek elő, ám a nagyközönség nem nagyon ismeri azokat.

A projekt olyannyira sikeres lett, hogy szinte az összes örökségvédelmi szakmai szervezet jelezte együttműködési szándékát az alkotók felé, és a tervek szerint hamarosan Skócia összes műemlékének és helyszínének digitális változata látható lesz majd a honlapon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár