2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler fanatizmusa nélkül 1943-ig tartott volna a második világháború

2008. július 21. 10:34

Németország már sokkal hamarabb, 1943-ban megadta volna magát, ha Adolf Hitler fanatizmusa nem hajszolja a háború folytatásába - áll egy közelmúltban befejezett összefoglaló történelemkönyvben.

A 12 ezer oldalas, 13 kötetes munkát harminc év alatt készítették el a német fegyveres erők hadtörténeti központjának munkatársai - írta a Daily Telegraph. Eszerint Németország számára a háború már 1942-re elveszett, de a Führer öngyilkos belső késztetése miatt csak a teljes vereség jelentette a konfliktus végét.

A propagandisták így látták

Winfried Heinemann ezredes, a központ vezető kutatója szerint mostantól lehetetlen lesz bármit is írni a világháborúról ezen munka nélkül, mert ez nem csak a csaták katonai összegzéséről, hanem az egész német társadalomról szól. Szerinte Hitlernek már 1942-ben olyan hivatalos feljegyzéseket adtak át, amelyek bizonyították, hogy az ország nem nyerheti meg a háborút. A diktátor azonban tovább hajszolta a teljes győzelem ábrándját, mert nem érte volna be a totális győzelemnél kevesebbel.

A munka igyekszik megmagyarázni, hogy a német hadsereg miért küzdött tovább a nyilvánvalóan elveszett helyzetben, és a konklúzió szerint ez a megrögzöttség személyesen Adolf Hitlertől származott, és aztán elterjedt a német társadalomban. A németek többsége úgy érezte, hogy a háború folytatásán kívül csak egy opció van, a feltétel nélküli fegyverletétel.

Az összefoglaló megállapításai már korábban is élénk visszhangot váltottak ki, a történészek ugyanis minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy nemcsak az SS, hanem a reguláris hadsereg, a Wehrmacht alakulatai is követtek el atrocitásokat a keleti fronton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár