2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antik lóversenypályát találtak Olümpiában

2008. július 9. 16:17

Szenzációs régészeti leletre, egy antik lóversenypályára bukkantak német kutatók a görögországi Olümpia városánál.

A Német Régészeti Intézet kutatócsoportja - amelynek a neves sporttörténész, Norbert Müller is tagja volt - az elmúlt hét végén talált rá az antik Olümpia egykori legnagyobb sportpályájára, mégpedig egy lóversenypályára. A kutatásokhoz a legkorszerűbb geofizikai eszközöket használták, s ezek segítségével sikerült bemérni az egykori hippodrom pontos helyét és kiterjedését.

A kutatások során a német archeológusok és történészek feltűnő, egyenes vonalú, csaknem 200 méter hosszúságú "pályákat" találtak. Feltételezések szerint a tulajdonképpeni "startistálló" - 24 fogat számára - egy környező domb alatt helyezkedett el.

Az egykori lóversenypályának mostanáig csak írásos nyomai voltak, régészetileg - eddig - semmit nem sikerült bizonyítani. Mindezzel összefüggésben Norbert Müller sporttörténész most rendkívüli szenzációról beszélt, s annak a nézetnek adott hangot, hogy a legújabb régészeti lelet jelentősége hasonló ahhoz, mint amikor régészek 50 évvel ezelőtt rábukkantak Olümpia antik stadionjaira. A kutatók szerint a lóversenypálya Olümpiában az akkori legnagyobb sportlétesítmény volt. Mostanáig az a vélemény tartotta magát, hogy az antik lóversenypályát egy folyó egyszerűen elmosta.

Az első olimpiai játékokat a hagyomány szerint i. e. 776-ban tartották a Peloponnészosz-félsziget közepén fekvő városban, s ettől kezdve rendszeresen megrendezték. Olümpia ma Görögország egyik legjelentősebb régészeti helyszíne. Az ásatási területen valamikor az olimpiai falu volt, fürdőkkel, szállásokkal, éttermekkel, edzőtermekkel, szentélyekkel és a sportlétesítményekkel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár