2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ingyenesen nézhetjük a régi filmritkaságokat

2008. július 3. 08:11

Húsz európai ország filmritkaságai tekinthetők meg ingyenesen az interneten, az Europa Film Treasures portálon.

A projekt, amelyet a régi filmek restaurálására szakosodott párizsi Lobster Film irányít, többek között a Danske Filminstitut, az Archives Francaises du Film, a svéd, a spanyol, a macedón és a magyar archívumokból gyűjtötte össze a filmbarátok számára csemegének számító alkotásokat.

Az új virtuális cinetéka, az europafilmtreasures.eu, amelyet részben az Európai Unió `Media` programja finanszíroz, jelenleg 50 restaurált filmet ajánl, de ez a szám a következő hónapokban gyorsan emelkedik. A filmek eredeti nyelven szólnak, ám némelyek a jövőben öt nyelven állnak rendelkezésre.

Az ajánlott művek között van egy 1898-as angol dokumentumfilm (Gordon Highlanders), egy hatperces színes olasz némafilm (Pillangók) 1907-ből, és John Ford 1917-ben készült westernje (Bucking Broadway). De látható egy kiváló animációs mozi Albert Dubouttól (Anatole at the Nesle Tower), Maria Benderskaya Egy kis kínai kalandjai című stop-motion bábfilmje 1928-ból, valamint egy 1948-ban forgatott amerikai erotikus mű The Apple-Knockers and the Coke címmel. A kíváncsibbak egy homokparti sztriptízt is megleshetnek az osztrák Johann Schwarzer jóvoltából. A Homokfürdőzés című 1906-os rövidfilm mindössze másfél perces.

Magyar különlegesség is bekerült a válogatásba: Kertész Mihály egyetlen fennmaradt, Magyarországon forgatott filmje, az 1919-es Jön az öcsém. A mű alapjául szolgáló költemény inzertként időről időre felbukkan a képsorok között. Háromtagú munkáscsaládot látunk, majd a férfi fivérét, aki a fronton harcol, megsebesül, börtönbe kerül, megszökik, majd egzaltált arccal, zászlót lengetve hazatér.

A Casablancával világhírűvé vált Kertész propagandafilmjében Beregi Oszkár mellett feltűnik Kürthy József, Kovács Ilonka és a gyermeket alakító Szécsi Ferkó, aki egyébként játszik a némafilm-korszak gyerektárgyú filmjeinek kiváló alkotójának, Balogh Bélának az 1922-es készítésű Pál utcai fiúk adaptációjában. Eiben István, a magyar operatőr nemzedékek egyik legnagyobb hagyományteremtő alakja által rögzített képsorok a Westend tetején is feltűnnek július 20-án este tíztől a Tér-Film-Zene Fesztivál keretén belül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár