2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar rendező forradalmasította a brit filmgyártást

2008. június 25. 18:07

Korda Sándor - aki Alexander Kordaként lett világhírű filmrendező és producer - korai filmjeinek plakátjaiból nyílt kiállítás Londonban, a Brit Film és Televízió Akadémia székházában.

Korda Sándor (1893-1956) magyar születésű filmrendező és producer a brit filmipar egyik meghatározó alakja. Filmkritikusként kerül a szakmába, a magyar filmes újságírás egyik megteremtője. Párizsi tanulmányútját követően Kolozsvárott Janovics Jenőnél kap lehetőséget a filmrendezésre 1916-ban, sikeres rendezővé válik, majd saját filmgyártó cége, a Corvin főrendezője lesz.

A Tanácsköztársaság idején direktóriumi tagként a filmgyártás művészeti vezetője, ezért annak bukása után elhagyja Magyarországot. 1919-től Ausztriában dolgozik, majd 1923-ban saját filmgyártó céget hoz létre Berlinben. 1926-tól kezdve felváltva dolgozik Angliában és Hollywoodban. 1932-ben hozza létre angliai filmgyártó vállalatát, a London Filmet.

Producerként nagy gondot fordított filmjei pompázatos kiállítására, és igyekezett felvenni a versenyt az amerikai filmekkel. Az angol filmszakma újjáteremtése érdekében végzett tevékenységéért lovagi címet kapott. Korda Zoltán és a harmadik fivér, Vince ugyancsak a filmiparban dolgozott. Korda Sándorról nevezte el a Brit Filmakadémia az év legjobb filmjének járó díjat, s Magyarországon róla nevezték el az etyeki filmstúdiót.

A korai alkotásainak plakátjait bemutató tárlatot Charles Drazin, a nagysikerű Korda-könyv szerzője nyitotta meg. A vendégek között volt David Korda, Sándor egyik testvérének, Zoltánnak a fia. Az esten Gáborjáni Kinga, a Royal Academy of Music tavaly végzett csellistája Johann Sebastian Bach d-moll szvitjét adta elő.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár