2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett szarkofágot kereshet a Titanic megtalálója

2008. június 17. 09:21

A régészeket és amatőr egyiptológusokat régóta foglalkoztatja, hogy mi történhetett Menkauré fáraó 170 évvel ezelőtt előkerült, majd villámgyorsan elvesztett szarkofágjával.

Menkauré szarkofágját finomra csiszolt kék bazaltból készítették, hogy a túlvilágra vigye a fáraó testét, és azt közel 4000 évig az egyik gízai piramis rejtette. 1837-ben azonban Richard William Howard Vyse ezredes puskapor segítségével utat robbantott a kőrakásba, és felfedezte a titokzatos ládát.

A múmia azonban akkorra már nem volt a koporsóban - egy ősi arab felirat tanúsága szerint nem az ezredes volt az első, aki eljutott a piramis mélyére; a katonatiszt ekkor arra is ráébredt, hogy felfedezése új utat nyithat a sírrablók következő nemzedékei számára is. Feljegyzéseiben ezért azt örökítette meg, hogy a szarkofág eredeti helyén maradva minden bizonnyal elpusztulna, így elhatározta, hogy elküldi azt a British Múzeumba.

A kőládának viszont a következő évben egy Indiana Jones-filmbe illő fordulattal még azelőtt nyoma veszett, hogy elérte volna a brit partokat. A ládát és más régészeti leleteket és kincseket szállító Beatrice nevű kereskedőhajó ugyanis Máltáról Gibraltár felé tartva, Alicante közelében, elsüllyedt.

Az egyiptomi kormányzat most azt szeretné, ha az akkor elvitt tárgyak újra a felszínre kerülnének, és azt szeretnék, ha víz alatti robotok segítségével megkeresnék a roncsot - írta az angol napilap. A Beatrice megtalálásához a Titanicot is megtaláló Robert Ballard robotjait és szakértelmét vennék igénybe, aki mellett azonban lehetséges jelöltként az Alexandria kikötőjében is kutatásokat folytató Franck Goddio neve is felmerült.

Az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa vezetője, Zahi Hawass a spanyol újságíróknak már korábban is arról nyilatkozott, hogy a kutatásban számít a National Geographic Társaság részvételére és anyagi támogatására is. A szakértők szerint azonban a hajó megtalálása nem lesz könnyű, hiszen annak pontos helyéről a visszaemlékezések is egytől egyig mást mondanak. Míg Vyse ezredes naplója szerint Carthagena közelében lehet, addig mások szerint az, hogy a legénység biztonságban partra úszott azt jelenti, hogy a part menti vizek rejthetik a roncsokat.

A szkeptikusok szerint viszont a hajó egyáltalán nem biztos, hogy a spanyol partoknál van, és a Málta és Gibraltár közötti terület átfésülése egyenlő a lehetetlennel. John Baines, az Oxfordi Egyetem egyiptológia professzora szerint bár ez igen nagy kihívás, szinte biztos, hogy egy reménytelen ügy.

Hawass azonban nem hátrál meg, és szerinte minden szükséges információ a rendelkezésükre áll a kutatás megkezdéséhez. Eközben a diplomaták már a spanyol kormány szakértőivel együtt az együttműködése feltételein dolgoznak, hiszen Hawass mindenképp szeretné elérni, hogy a szarkofág hazatérhessen Egyiptomba. Erre szükség is van, hiszen az Odyssey Marine Exploration cég felfedezése kapcsán kirobbant botrány azt bizonyítja, hogy a mediterrán ország igencsak árgus szemekkel figyeli, hogy ki milyen kutatást végez a felségvizein.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár