2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arany koszorúkat találtak a görög metróépítők

2008. június 10. 10:48

Arany levelekkel díszített koszorúkat, arany fülbevalókat és más hellenisztikus kori tárgyakat találtak a régészek egy közel 700 sírból álló ókori nekropoliszban.

A görög kulturális minisztérium pénteki közleménye szerint a Szintrivani állomás építése során bukkantak a sírkomplexumra, amelynek külső falai már részben elpusztította az a csatorna, amely a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem központi könyvtárépületéhez vezet. A régészek szerint most a szegények egykori temetőjét sikerült megtalálni.

A koszorúk és az ékszerek egy sírban voltak, igencsak furcsa pozícióban, egy halott nő fejéhez és lábához voltak helyezve. A sírban talált nő vagy fiatal lány 1,12 méter magas lehetett, és eredetileg egy fa koporsóban temethették el. A régészek szerint a csontok nagyon rossz állapotban vannak, és azokat bőséges ékszerkollekció, így arany fülbevalók, féldrágakövek, egy réz érme, arany érmék, egy réz tükör és agyagedények veszik körbe.

A tárgyak egytől egyig a korai hellenisztikus időszakból származnak, és azokat a város keleti részén található régészeti raktárakba vitték át, ahol hétfőn kezdték meg azok megtisztítását és konzerválását. A közeljövőben több hasonló felfedezés is várható, hiszen a metró építését a tervek szerint csak 2012-re fejezik majd be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár