2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készült a történelmi festmények géniuszáról

2008. június 1. 15:42

Filmet készített Székely Bertalanról, a magyar történelmi festészet megteremtőjéről az egri önkormányzat által működtetett Művészetek Háza Eger Kht..

Pataki Zsuzsa elmondta, hogy a kezdeményezés apropóját az egri Zsinagóga galériában látható Székely Bertalan-kiállítás adta. Ugyanakkor a város ily módon is ki kívánja fejezni háláját a művésznek, aki az Egri nők című képével örök emléket állított a városnak és az egri nők hősiességének.

Az 57 perces alkotás országos terjesztése, sokszorosítása érdekében adománygyűjtő akciót hirdetett az Egri Nők a Városért Egyesület - tette hozzá. A projektigazgató elmondta, hogy az ötletet a Zsinagóga galéria egy korábbi tárlata, a Munkácsy Mihály életművét bemutató kiállítás szolgáltatta. Ennek szerves része volt ugyanis egy, a művész életét bemutató film.

A Székely Bertalan-tárlat megnyitását követően sokan hiányoltak egy hasonló ismeretterjesztő alkotást. Legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy miközben számos más fontos magyar képzőművész munkásságát dolgozták fel filmen, Székely Bertalanról nem készült ilyen - mondta Pataki Zsuzsa.

Ebben a helyzetben kezdtek hozzá a film forgatásához, amely Bakó Zsuzsának a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészének a felügyelete alatt készült el, és amelyben közreműködnek az Egri Gárdonyi Géza Színház színészei, Balogh András, Csendes László és Tunyogi Péter. Az életrajzi filmet Szőke Csilla, a művészetek házának munkatársa rendezte.

Petőné Ködmön Anikó, az Egri Nők a Városért Egyesület elnöke felidézte, hogy a korabeli egri nőegylet az Egri nők című kép elkészülte után, 1868-ban azonnal megvásárolta a mestertől az alkotást. Tőlük került a kép a Magyar Nemzeti Galériába. Most egy hasonló gesztust kívánnak tenni, annak érdekében, hogy országszerte, a többi között televíziós csatornák számára is bemutathatóvá váljék az egyelőre csak master-kópiában rendelkezésre álló alkotás - mondta az egyesületi elnök.

Székely Bertalan, a magyar történelmi festészet legnagyobb alakja 1835-ben született Kolozsvárott és 1910-ben hunyt el Budapesten. Az egri nők hősiessége mellett vászonra vitte Thököly búcsúját, a mohácsi vészt, illetve Zrínyi kirohanását is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár