2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar volt az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó veteránja

2008. május 30. 10:00

Százhét éves korában hunyt el az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének utolsó veteránja - jelentette be a délnyugat-németországi Niederstetten városa.

Künstler bánáti sváb családban született a monarchiabeli Magyarországon, a mai Románia területén 1900. július 24-én. 1918 februárjában sorozták be a császári és királyi hadsereg 5. tábori tüzérezredébe, és a világháború végéig Olaszországban harcolt.

Künstler még 17 éves volt, amikor 1918. januárban a katonaorvos alkalmasnak találta katonai szolgálatra. Márciusban már kint volt az olasz fronton, a magyarok számára sem ismeretlen Piave-nál. A két háború között Budapesten élt, és egy vaskereskedésben dolgozott. A második világháború idején a Magyar Királyi Hadseregben szolgált a keleti fronton, (motoros) futár volt Ukrajnában.

A II. világháborúban, 1942-ben hat hónapig mozgópostásként szolgált Ukrajnában. A magyar sajtó érdekes módon mélyen hallgatott arról, amit a FAZ nekrológja komolyan kiemelt: Franz Künstler-t a nyilasok elfogták és statáriális bíróság elé állították. Nagy szerencséjének tartotta, hogy sikerült lefizetnie fogvatartóit és így a kivégzése előtti pillanatokban meg tudott szökni - írta Pocakos. 1946-ban internálták, ezután Németországban telepedett le, ahol a niederstetteni vadászati múzeum tárlatvezetőjeként dolgozott. Ő volt Németország legidősebb férfi lakosa.

Mint "az uralkodó utolsó katonája" számtalan levelet kapott főleg Németországból, illetve az Egyesült Államokból. A leggyakrabban autógrammot kértek tőle. "Titkárt kellene fogadnom magam mellé" - mondta nevetve a Cicero című német magazinnak nyilatkozva idén áprilisban.

A 107 éves legöregebb németet gyászolja 86 éves fia, Franz, aki ugyancsak magyar állampolgárnak született.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár