2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elbúcsúztatták az utolsó első világháborús francia veteránt

2008. március 19. 15:00

Franciaország utolsó első világháborús veteránját a párizsi Invalidusok Szent Lajos-templomában búcsúztatták. Lazare Ponticelli 110 éves korában múlt szerdán hunyt el.

Az utolsó veterán búcsúzatása alkalmából a háromszáz éve a francia katonák templomaként szolgáló katedrálisban rendezett állami szertartáson az első világháborúban (1914-1918) Franciaország oldalán harcoló 8,5 millió katonáról - akik közül másfél millióan estek el a harcokban -  és ötmillió olasz katonáról is megemlékezett Patrick Le Gal, a francia hadsereg püspöke.

A szerénységéről ismert olasz származású Lazare Ponticelli - aki magát idősebbnek mondva 16 évesen csatlakozott az Idegenlégióhoz - halála előtt ugyanis csak úgy egyezett bele az állami búcsúztatásba, ha elfeledett társairól is megemlékezik Franciaország. Emlékére a szintén olasz származású Max Gallo francia történész mondott beszédet.

Lazare Ponticelli koporsóját 11 légiós vitte be a templomba, miközben a francia középületeken félárbocra eresztették a nemzeti lobogót. Az ünnepi miséről a köztársasági elnök a Ponticelli családdal együtt lépett ki az Invalidusok udvarára, ahol háromszáz francia és olasz katona részvételével történt a katonai tiszteletadás.

Az utolsó veteránt szűk családi körben késő délután a Párizs közeli Ivry-sur-Seine-ben helyezték örök nyugalomra, miközben Nicolas Sarkozy államfő az Invalidusok dómjában, Napóleon sírjának közelében valamennyi első világháborús katona emlékére helyezett el emléktáblát.

Lazare Ponticelli kilencéves korában családjával érkezett Franciaországba. Az első világháborúban először az Idegenlégióhoz csatlakozott azért, hogy "adoptált hazáját védje", majd Olaszországban harcolt, s csak 1921-ben telepedett le végleg Franciaországban. A francia állampolgárságot a második világháború kitörésekor, 1939-ben kérte és kapta meg, azután aktívan részt vett az ellenállásban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár