2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Információs pont létesülhet a 301-es parcellánál

2008. május 30. 09:03

Elektronikus információs pontot kellene létrehozni a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellái mellett - áll Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatójának javaslatában.

A parcellák emléktábláinak vizsgálatára felkért történészbizottság tagja szerint az elektronikus emlékponton meg kell jeleníteni a korabeli jogszabályokat, amelyek alapján elítélték az ott nyugvókat. Ezenkívül a parcellák digitális térképén ábrázolni kellene az egyes sírokhoz rendelhető személyeket, valamint azok életrajzát, képét.

A parcellák emléktábláinak leszerelése után létrehozandó információs pontban legyenek hozzáférhetők azok a listák, amelyek a különféle politikai leszámolások során különféle cselekményekért kivégzettek neveit tartalmazzák, azokét is, akik nincsenek a 298-as és a 301-es parcellában - hangoztatta Rainer M. János.

A történész javaslatában kijelentette: ha újabb emlékművet emel a Magyar Köztársaság, akkor azt előzze meg széleskörű szakmai és társadalmi vita. Az emlékmű kapcsán viszont véleménye szerint a megrendelőnek világosan kell megfogalmaznia, "mit tart a háborús és népellenes bűnökről, hogyan vélekedik az azokért történt felelősségrevonásokról, miként ítéli meg a Magyar Népköztársaság, a Szovjetunió és a szovjet hadsereg elleni hírszerző tevékenységet".

Rainer M. János azt is leírta javaslatában, hogy az esetleges új emlékművet nemzetközi bírálóbizottság elé kell bocsátani. Megfogalmazása szerint a 298-as és 301-es parcellák azok a sírhelyek, ahová a magyarországi szovjet típusú rendszer a Budapesten ítélet alapján kivégzett emberek holttesteit titokban, jeltelenül eltemette, és ahol 1989-ben, "a rendszerváltás lélektani fordulópontján" az 1956-os forradalomban való részvételért kivégzetteknek emlékhelyet rendeztek be.

Rainer M. János azt is megjegyezte, hogy itt ezek a parcellák 1990-től 2008-ig a magyarországi szovjet típusú diktatúra áldozataira való emlékezés kitüntetett helyévé váltak.

A 298-as parcellában 1945 és 1956 között, míg a 301-esben 1956 és 1962 között temették el a börtönben különböző módon meghalt személyeket. A 300-as parcellában nyugszanak Nagy Imre kivételével a Nagy Imre-per áldozatai (Maléter Pál, Gimes Miklós, Szilágyi József), a megtorlások során kivégzett, de akkor vidéken elhantolt szabadságharcosok, valamint itt találhatók az 1956-ban börtönbüntetésre ítélt, de a rendszerváltozás után meghalt személyek közül néhányan.

Boross Péter volt miniszterelnök a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnökeként a Népszabadság tavaly novemberi és decemberi cikkeire reagálva kérte fel a történészbizottságot, amely 2008 elején kezdte meg munkáját. A legfőbb cél az emléktáblákra felírt személyek neveinek beazonosítása volt. Zinner Tibor és Szakály Sándor a 298-as parcellával, míg M. Kiss Sándor, Rainer M. János és Horváth Miklós a 301-es parcellával foglalkozott elsősorban.

A bizottság egységes véleménye szerint az emléktáblákat el kell távolítani, mert azokon mintegy 40 százalékban olyan nevek szerepelnek, amelyek emlékezésre nem méltó embereket takarnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár