2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kigyomlálják Szálasi álnevét a hősi tábláról

2008. február 8. 13:30

Lukács Ferenc néven Szálasi Ferenc szerepel a hivatalos nemzeti emlékhelyként számon tartott Rákoskeresztúri Köztemető 298-as parcellájának márványtábláján.

Várhatóan tavaszra végez munkájával a 298-as és a 301-es parcellát, valamint a `hősi táblán` szereplő neveket vizsgáló történészbizottság. `Olyan hiteles anyagnak szánom ezt, amit ezek a tekintélyes urak aláírnak, és ennek megfelelően módosul a tábla. Ha kell, kicserélődik, ha kell, lekerülnek nevek vagy felkerülnek` - mondta Boross Péter.

Boross Péter közölte: egy nem sokkal korábban megjelent újságcikk alapján  tavaly decemberben kért fel öt történészt - Horváth Miklóst, M. Kiss Sándort, Rainer M. Jánost, Szakály Sándort és Zinner Tibort -  arra, hogy vizsgálják meg egyebek mellett azt, hogy a márványtáblán szereplő nevek valójában kiket takarnak.

Felmagasztosult keretlegények

Boross rámutatott: az emléktáblán keretlegények és nyilasok neve is szerepel. A vizsgálat a történészeknek sem egyszerű, hiszen 1945 után "gazembert és ártatlant is kivégeztek" - húzta alá. Ha kiderül, hogy Szálasi Ferenc álneve is a táblán van, akkor természetesen azt is eltávolítják - mondta Boross.

Kovács Tamás történész csütörtökön a Klubrádióban azt mondta, hogy Lukács Ferenc néven Szálasi Ferenc szerepel a hivatalos nemzeti emlékhelyként számon tartott temető márványtábláján. A történész a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy a rendőrség politikai osztálya a "nemzetvezető" 1946-os kivégzése után meghamisította Szálasi Ferenc halotti anyakönyvi kivonatát, és Lukács Ferenc néven temették el. Más adatait és kivégzésének dátumát is módosították.

A műsorban Ungváry Krisztián történész is emlékeztetett: azt eddig is lehetett tudni, hogy a 298-as parcellába temettek minden 1945 után kivégzettet, bűnösöket és ártatlanokat. Szerinte a parcellával az a gond, hogy egyszer már átrendezték, a Rákosi korszakban oda temették a koncepciós perbe temetett kommunistákat, akiket Sztálin halála után kihantoltak. Ungváry Krisztián úgy véli, a táblának minél hamarabb le kell kerülnie onnan egyebek mellet azért, mert oda külföldi államférfiak is járnak koszorúzni. Ám  kérdés, hogy mi kerüljön a helyére, mert szerinte a magyar politikai életbe ezügyben nem lesz egyhamar konszenzus.

Boross nem tudja, miért éppen most került napvilágra ez az állítás. Kérdés, hogy ha valaki tudott erről, akkor miért nem szólt időben - tette hozzá. Nem kísérte figyelemmel, hogy a szélsőjobboldali csoportok rendszeresen Szálasi Ferenc születésnapján vonultak a 298-as parcellához - válaszolta Boross Péter a távirati iroda kérdésére.

Az egykori miniszterelnök kiemelte: nem szeretné, ha a tábla készítőit azzal gyanúsítanák, hogy szándékosan írták fel Szálasi álnevét. A nemzetiszocialista politikus, több nyilaskeresztes és hungarista párt megalapítója, 1944-1945 között Magyarország "nemzetvezetője" volt. A népbíróság 1946-ban háborús bűnökért ítélte halálra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár