2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumok majálisa, nem csak babonásoknak

2008. május 16. 09:00

Ha múzeumi világnap, akkor a múzeumok ismét seregszemlére gyűlnek össze. A 13. Múzeumok Majálisa a jól megszokott helyszínen, a Múzeumkertben várja a látogatókat.

program idén is nehéz választás elé állítja az érdeklődőket. Több mint 100 múzeum mutatkozik be az ország minden tájáról Borsodtól Zaláig, sőt határaikon túl is. A két nap alatt közel 100 különféle műfajú program várható, a moldvai népzenétől az örökzöld rock slágerekig. A vállalkozóbb kedvűek kézügyességüket is kipróbálhatják, mivel a mesterek foglalkozásokat is tartanak. Válogathatunk a kézműves portékák széles választékából, a nekünk tetsző darabokat természetesen meg is vásárolhatjuk. A nagy forgatagban lehetőség lesz a Múzeumkert árnyas fái alatti pihenésre, a különböző remek étkek elfogyasztására.

A Pulszky Társaság neve fémjelzi `Az Év Múzeuma` pályázatot: a nemes kezdeményezés célul tűzte ki a szakmailag és a közönség, a látogatók szempontjából legsikeresebb és legeredményesebb, kiemelkedő tevékenységet nyújtó múzeumok kiválasztását. A szakemberekből álló bíráló bizottság által kiosztott díjakat május 17-én, szombaton, a délelőtt 10 órakor kezdődő megnyitó ünnepséget követően vehetik át a nyertes intézmények.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nagyközönség idén is szavazhat a legszínesebb, legérdekesebb programot kínáló és a legigényesebben megjelenő múzeumra. A szavazólapokat a Majális Információban adhatják le a kitöltők. A közönségdíj átadására május 18-án vasárnap 15.30-kor kerül sor a nagyszínpadon, ahol a szavazók között értékes múzeumi kiadványokat sorsolnak ki.

A Nemzeti Múzeum épületében is gazdag programok lesznek. A Nemzeti Kulturális Alap Kávéházában a múzeumi szakma és a múzeumbarátok vitathatják meg az aktuális problémákat, mélyedhetnek el a különböző pályázati lehetőségekben. A nagyszerűen kialakított látványraktárban az üveg-, kerámia- és porcelángyűjteményt tekinthetik meg. A Muzsikáló Múzeum legérdekesebb tárgyai a hétvégére az állandó történeti kiállítás patinás termeibe költöznek be. A magyarok királynéja, avagy a tavalyi Sissi hasonmásverseny győztese a kupolateremben foglalja el rezidenciáját.

Az Arany János szobornál felállított színpadon remek hangulatra van kilátás. Szombat este a Kormorán, illetve Póka Angéla és a Fekete Tej lépnek fel, vasárnap többek között a Sültü és a Jazz Steps veszi át a fő szerepet. A hétvégét a méltán népszerű Kaláka zárja le.

A múzeum néhány speciális vezetéssel is készült. A Nemzeti Múzeum kertjében magyar és külföldi irodalmárok és politikusok szobrai találhatók. Fisli Évával felfedezhetjük a kevésbé ismert ritkaságokat, választ kaphatunk arra, hogy miért és hogyan került ide a római Forum Romanum egy oszlopa is. Réthy László az intézmény numizmatája volt a 20. század elején. A nagyközönség előtt ez a tevékenysége kevésbé ismert, annál inkább felkapja a fejét a kutató álnevére, Löwy Árpádéra. Tóth Csaba beavatja az érdeklődőt, hogy a pajzán versek írójának életműve hogyan hatott a tudományra. Vasárnap délután a Múzeumkert kiváló szakértője, Debreczeni-Droppán Béla invitálja sétára a "vájt fülűeket".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár