2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kifényesítették a családi ezüstöt a Nemzeti Múzeumban

2008. február 6. 15:00

Családi ezüst - Asztali ezüstök a 18-19. századból címmel látható kiállítás a Rejtett ritkaságaink tárlatsorozat negyedik bemutatójaként a Magyar Nemzeti Múzeumban.

`E tárgyak nem csupán az egykori lakomák, kávé- vagy teadélutánok hangulatát idézik fel, hanem egyben nagyon fontos történelmi, iparművészeti dokumentumok is` - közölte Lovas Judit, a múzeum közművelődési főosztályának munkatársa az MTI-vel. Szerinte a kiállított munkák között a középkor óta méltán elismert magyarországi ötvösség emlékei, a nagy hagyományú központok és a kisebb jelentőségű műhelyek alkotásai egyaránt megtalálhatók.

Ötvöstárgyak már a múzeum legrégebbi gyűjteményében is szerepeltek. Akkor és ma is liturgikus művek - kelyhek, ereklyetartók - asztali ezüstneműk és ékszerek alkották e kollekciót. Kialakulásának, fejlődésének fontos időszaka volt a 19. század, ekkor vásárolta meg az Országgyűlés Jankovich Miklós jelentős gyűjteményét, amellyel több mint ezer kiemelkedő jelentőségű ötvöstárgy gazdagította tovább az intézményben őrzött kincsek sorát.

Az ötvösgyűjtemény darabjai közül most a 18-19. század asztali ezüstműveit állítják ki. A tárlat bemutatja, hogyan vált egy-egy forma, motívum népszerűvé, s hogyan alakult át egy új mester kezében. Bár a 18. század második felére elsősorban a bécsi ötvösség jelentette a fő igazodási pontot a magyarországi mesterek számára, ez nem jelentett szolgai másolást, még ha időről időre találkozunk is konkrét fazon vagy motívum pontos átvételével is - mutatott rá Lovas Judit.

Mint kiemelte, a 16-17. században az ötvösművesség jelentős helyei a Garam-menti bányavárosok, Kassa, Lőcse, Erdélyben Kolozsvár, Nagyszeben és Brassó céhei voltak. A török kiűzése után elsősorban Pest, Buda, Győr, Pozsony, Nagyszombat és Kassa mesterei játszottak fontos szerepet. 1732-ben az uralkodó utasítására összeírták az országban működő ötvösmestereket, részben azért, hogy a nemesfém mozgását, a forgó nemesfém-mennyiséget fel tudják mérni. Az összeírók lehangoló állapotról számoltak be: sok olyan városban, amely a megelőző időszakban a művesség elsőrendű központja volt, alig működött néhány mester, és még ők is a megélhetésre panaszkodtak.

A 18. század végére egyértelműen Buda és Pest vette át e vezető szerepet. A század fontos változásai közé sorolható, hogy a korábbi két nagy ötvösközpont, Nürnberg és Augsburg elveszítette sokáig őrzött dominanciáját Közép-Európában. A 16-17. század meghatározó délnémet hatását a bécsi céhé váltotta fel. A kora újkorban az európai étkezési szokások, a konyhatechnika, a nyersanyagok választéka, a fűszerezés, a tálalás módja óriási változáson mentek keresztül. Ezek fő mozgatói a földrajzi felfedezésekkel megismert új nyersanyagok, velük az új ízek, szokások voltak. Mindez a kézművességre, a tárgyak művészetére sem maradt hatástalan.

A 17. század második felében és a 18. században az ötvösséget elsősorban három új ital, a kávé, a tea és a csokoládé érkezése formálta át. Mivel korábban Európában nem fogyasztottak forró italokat, az újdonságok gondot okoztak: miből igyák, tálalják ezt a három, kifejezetten melegen fogyasztandó nedűt? A válasz egy darabig kézenfekvő volt, hiszen - mint az a tárlaton is látható - az előkelő asztalok terítékének meghatározó anyaga Európában a 17. század végéig az ezüst maradt.

A különleges kiállításon több mint 120 ötvösremek mutatkozik be, amelyek szokásokról, az őket készítő mesterekről, divatról, etikettről, finomságról, igényességről mesélnek. A tárlat március 24-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár