2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Caesar arcképe meggyilkolása előtt két évvel

2008. május 14. 20:30

Régészetben jártas búvárok a Rhone folyó medrében az idős Julius Caesar márvány mellszobrára bukkantak, amely a római politikus ma ismert legrégebbi ábrázolása lehet.

Az életnagyságú szobor, amely a római államférfit ráncokkal és gödrökkel az arcán mutatja, a feltételezések szerint i.e. 46-ban készült. Egyéb leletekkel együtt a Rhone folyóból került elő, Arles városának közelében, melyet Caesar alapított.

A leletek között van egy 1,8 méteres márvány Neptun-szobor, amelyet a i.sz. 3. század első évtizedéhez kötnek. Két kisebb, egyenként 70 centiméteres bronzszobor, melyek közül az egyik egy szatírt ábrázol a háta mögött megkötött kézzel, "kétségtelenül" a hellenisztikus Görögországban készült - közölte a minisztérium.

"A leletek némelyike páratlan Európában"
- mondta Christine Albanel, a kulturális minisztérium munkatársa. Közülük is kiemelkedik Caesar mellszobra. "A római Arles város alapítójának márvány mellszobra Caesar ma ismert legrégebbi ábrázolása" - olvasható a minisztérium közleményében, amely szerint a műkincs keletkezése "kétségtelenül" Arles i.e. 46-ban történt létrejöttére nyúlik vissza.

A kutatók arra is választ szeretnének kapni, hogy a szobrok hogyan kerültek a folyóba - mondta Michel L'Hour, a víz alatti régészeti kutatások osztályának vezetője. Ennek az osztálynak a búvárai fedezték fel a leleteket 2007 szeptember-októberében. Mint L'Hour elmondta, a helyszínt még csak nagyon felületesen kutatták át, és idén nyáron újabb feltáró expedíciót indítanak. Arles térsége egyébként a dél-franciaországi Provence régióban, római kori kezdeteivel igen "kedvez" a hasonló kutatásoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár