2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sorba rendezték a makedón királysírokat

2008. április 25. 11:00

Egy ókori görög sírban a kutatók legújabb vizsgálatai szerint az egykori uralkodó féltestvérét, egyben utódját helyezhették végső nyugalomra.

A szakértők azt a három makedón királyi sírt elemezték, amelyeket 1977-ben Görögország északi részén, Vergina közelében találtak meg. A munkások akkor gazdagon díszített sírokat fedeztek fel, az egyikből egy ezüst fejvédő, egy vassisak és egy szertartási pajzs került elő, több fegyverrel és egy később jogarként azonosított tárggyal.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem ókori történelmi részlegének emeritus professzora, Eugene N. Borza szerint a kutatók akkor azt jelentették be, hogy a sírkamrába II. Fülöpöt, Nagy Sándor i.e. 336-ban meggyilkolt apját temették.

Az eredeti ásatásokat Manolisz Andronikosz, a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem 1992-ben elhunyt régésze vezette. Az általa vezetett kutatócsoport találta meg azt az egyszerű kőládát, az amelyből egy idősebb férfi, egy valamivel fiatalabb nő és egy újszülött maradványait emelték ki. A második sírban két kisebb kamra volt, és onnan egy fiatal nő és egy idősebb férfi maradványai kerültek elő. A harmadik sírban pedig egy fiatal férfi csontjai voltak. A nagyobb sírok arany-, ezüst tárgyakkal, elefántcsont faragványokkal és kerámiákkal illetve fém edényekkel voltak tele. Borza szerint a görögök hatalmas lelkesedéssel fogadták a szenzációs leleteket.

Elmondása szerint ő is azok között volt, akik elfogadták az érvelést, és csak később, a bizonyítékok részletes vizsgálata során kezdett el kételkedni. Felvette a kapcsolatot Olga Palagiával, az Athéni Egyetem művészettörténészével, hogy együtt elemezzék az ott talált leleteket. Ennek során aztán hamar kiderült, hogy a legkorábbi sírmellékletek i.e. 320-ból, azaz egy nemzedékkel Fülöp halála utánról származnak. A festmények és faragványok vizsgálata is ezt igazolta: azok ugyanis inkább a Sándor, mint a Fülöp korában kedvelt stílust képviselték.

Miután ezen aggályok felmerültek, a szakértők az ókori forrásokhoz fordultak, és azokban a korból csak egy hasonló temetkezést találtak: Nagy Sándor testvérét, és egyben utódját, III. Philipposz Arrhideuszt és feleségét Adea Eurydice királynőt temették el ekképpen. Ez egyben azt is jelenti, hogy a sírban talált tárgyak, a sisak, pajzs és ezüst korona eredetileg egytől-egyig Nagy Sándor tulajdonában lehettek. A férfi féltestvére ugyanis ezekhez a király halála után, hatalmát legitimálandó juthatott hozzá.

Ezzel párhuzamosan megállapították a  többi sír lakójának kilétét is: a legrégibb kamra rejtheti II. Fülöpöt és fiatal feleségét, míg a hármas kamrában eltemetett tinédzser Nagy Sándor fia, az i.e. 310-ben meggyilkolt IV. Alexandrosz csontjait tartalmazhatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár