2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felavatták gróf Batthyány Lajos első budapesti köztéri szobrát

2008. április 15. 18:30

Felavatták gróf Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök eddigi egyetlen budapesti köztéri szobrát a róla elnevezett téren.

A szobrot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkarának főnöke leplezte le. Katona Tamás történész ünnepi beszédében úgy fogalmazott: `régi adósságot törleszt a kormány és a főváros, amikor Batthyány Lajosnak végre köztéri szobra lesz Budapesten`. Az 1849-ben mártírhalált miniszterelnökről szólva hozzátette: `ideje, hogy az elmúlt hatvan évben rákent helytelen, téves és ostoba megállapítástól ezt a szent alakot végre megszabadítsuk`.

Az emlékhelynél a kormány nevében Gyurcsány Ferenc, Szekeres Imre és Havril András, a főváros nevében Demszky Gábor főpolgármester, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, valamint a parlamenti pártok fővárosi frakcióinak vezetői helyeztek el koszorút, továbbá koszorúztak a Budavári Önkormányzat, a Batthyány Emlékbizottság, a Budapest Galéria és az egykori miniszterelnök nevét viselő fővárosi iskola képviselői is.

A kormány tavaly, Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójára rendezett emlékévben írt ki pályázatot az első egészalakos köztéri szobor megalkotására. Stremeny Géza alkotása azt a pillanatot ábrázolja, amikor az első magyar miniszterelnök Bécsbe érkezik a Dunán, hogy az uralkodóval szentesíttesse az 1848. évi áprilisi törvényeket. Batthyány egyik kezében a törvényeket tartalmazó tekercset tartja, míg oldalán a kard jelzi, hogy ő volt az magyar honvédség megalapítója is.

Az egykori miniszterelnök alakja egy stilizált hajón áll. A hajó a művész szándéka szerint a helyzet törékenységét is kifejezi, Batthyánynak azt a történelmi szerepét, amelyben a jog eszközeivel próbált egyensúlyozni a két szembenálló oldal, az udvar és a polgári forradalom képviselői között. A hajó orrán a Batthyány-címer madara, egy pelikán ül, s maga a címer is látható a hajón.

Batthyány Lajost 1849. januárjában fogták el, majd felségsértés miatt kötél általi halálra ítélték. Ezt később golyó általi kivégzésre módosították. Az ítéletet október 6-án hajtották végre Pest belvárosában, a hajdani Új Épület udvarán, ahol ma örökmécses áll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár