2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszólalt a világ legdrágább hegedűje

2008. március 26. 17:00

A Makszim Viktorov által idén vásárolt hangszert Pinchas Zuckerman neves izraeli hegedűművész szólaltathatta meg, aki többek között Bach- és Mozart-műveket játszott rajta.

A mintegy 250 éves hegedű Giuseppe Guarneri (1698-1744) alkotása, akit a cremonai mesterek egyik legtehetségesebbjének tartanak: apja és nagyapja is elismert hegedűkészítő volt, s Giuseppe a kiváló Nicolo Amatinál tanult. Guarneri-hegedűn játszott többek között Niccolo Paganini (1782-1840), a híres virtuóz is. (Paganini egy másik, Carlo Bergonzi cremonai mester által készített hegedűjét egyébként 2005-ben szintén a Sotheby's árverési háznál ugyancsak Viktorov vette meg körülbelül egymillió dollárért.)

Napjainkra Giuseppe Guarneri hangszereiből mindössze mintegy 50 hegedű és 10 brácsa maradt fenn. Ezeknek többnyire neve is van: a Moszkvában most megszólaltatott hangszer az ex-Vietan nevet viseli, mivel egyik előző tulajdonosa A. Vietan 19. századi belga zeneszerző volt, aki istenítette a hegedűt: szinte barátjának tekintette, amellyel húsz éven át osztotta meg örömét és bánatát, s azt írta róla, hogy hangzása egyszerre lágy és szenvedélyes.

Viktorov a hangszert idén vette a Sotheby's aukciósháznál, de árverésen kívül. Ilyen esetekben általában a vásárló jóval többet fizet, mint amennyiért árverésen hozzájuthatna. Viktorov az árról ugyan nem nyilatkozott, de megerősítette, hogy az ex-Vietan többe került, mint az eddig hangszerért fizetett legnagyobb összeg, vagyis 3,5 millió dollár - ezt a rekordot egy Stradivari tartotta.

Oroszországban nagyon sok remek hangszert használnak a muzsikusok. Van, akinek a Szovjetunió idején létrehozott állami alapítvány bocsát ilyet a rendelkezésére. A nyolcvanas években volt rá példa, hogy egy Guarnerit egy zenekari muzsikustól loptak el a koncert szünetében, egyenesen a színpadról, és a nyolcvanas években néha 40-60 ezer rubelért - akkori árfolyamon mintegy 460-960 ezer forintért - lehetett kéz alatt Guarnerit vásárolni, bár az akkoriban a Szovjetunóban a mai dollármilliókhoz hasonló összeg volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár