2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődött a khmer vezetők elleni történelmi per

2009. március 30. 14:22 MTI

Három évtizeddel a csaknem kétmillió ember halálát követelő véres események után, tanúmeghallgatásokkal kezdődött meg Phnompenben a kambodzsai népirtás ügyében eljáró első, történelmi jelentőségű per érdemi része.

A vádlottak padjára ült a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt, 66 éves, "Douch" néven ismert Kaing Guek Eav, aki az 1975-1979 közötti vörös khmer rezsim legnagyobb kínzóközpontjának, a Tuol Slengnek (S-21) volt az igazgatója. A börtönben a becslések szerint mintegy 16 ezer embert - köztük nőket és gyerekeket - tartottak fogva, akik közül feltehetően mindössze 14-en élték túl a bántalmazásokat.

A matematikatanárból lett tömeggyilkos "Douch"-t 1999-ben tartóztatták le a phnompeni hatóságok. Az ENSZ égisze alatt zajló per már február 17-én megkezdődött, de az első tárgyalási napon csupán eljárási kérdésekről volt szó. Kaing Guek Eav francia védőügyvédje, Francois Roux szerint védence a hét folyamán várhatóan elismeri a Pol Pot-rezsim idején általa elkövetett atrocitások egy részét, és lehetősége nyílik arra, hogy az áldozatokhoz is szóljon.

A kínzóközpont egykori parancsnoka életfogytiglani börtönbüntetésnek néz elébe, miután a bíróság kizárta a halálbüntetés lehetőségét. A népirtó vörös khmer rezsimnek egyébként mindössze öt egykori vezetőjét tudták elfogni és bíróság elé állítani. A legfőbb vezér, Pol Pot 1998-ban meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár