2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaszállt a turulmadár Munkácsra

2008. március 9. 17:00

"A turulmadár visszaszállt Munkács várára, s ezzel édesapám, Pákh Sándor álma valóra vált"- jelentette ki a New Yorkban tartózkodó Pákh Imre, a munkálatokat finanszírozó műgyűjtő.

Nyolcvannégy évi távollét után ismét fenn van a munkácsi vár bástyáján a millenniumi turulszobor. A kárpátaljai városban szerdán helikopterrel emelték a helyére az egytonnás bronzalkotást. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projektet teljes egészében a Munkácsy-gyűjteményéről híres Pákh Imre nagyvállalkozó finanszírozta.

Az 1896-ban a hét millenniumi emlékmű egyikeként felállított munkácsi turulszobrot a csehszlovák hatóságok 1924 decemberében bontatták le. Az emlékmű több mint két évtizedig a vár udvarán hevert. A Vörös Hadsereg a város elfoglalása után 1945-ben a bronzszobrot beolvasztatta. A szobrot most Kijevben öntötték újra Belény Mihály ungvári szobrász gipszmintája alapján, amely a fennmaradt tervek és fotók alapján készült - közölte Pákh Imre. Az egytonnás turulszobor 2,5 méter magas, a szárnyak fesztávolsága 6 méter, a turul által tartott kard súlya egymagában 70 kilogramm.

"A visszahelyezést végző helikoptert és csapatot egy ukrán cégtől rendeltem meg, akik kiválóan teljesítették a feladatot"
- mondta Pákh Imre. Hozzátette: az ukrán hatóságok kezdettől fogva támogatták a projekt megvalósítását. A turulszobor monumentális talapzaton áll, amelyet az elmúlt hónapokban hoztak helyre. A talapzat és a szobor együttes magassága 25 méter.

Popovics Béla munkácsi helytörténész, aki évekig kutatta az eredeti turulmadár történetét, az MTI-nek elmondta: a csehszlovák hatalom a munkácsi várat kaszárnyává alakította át, s ekkor rombolták le a turulmadaras emlékoszlopot. Sikerült kiderítenie, hogy a bontási művelet 124 ezer koronájába került a prágai kincstárnak. Az emlékmű ugyanis olyan masszív volt, hogy a csehek az októberben elkezdett bontással csak december 17-én végeztek.

A helytörténész azt is elmondta, hogy a turulmadár teste a vár udvarán árválkodott a csehszlovák megszállás évtizedeiben, majd az 1945-ben Kárpátalján berendezkedő szovjet hatalom feldaraboltatta és beolvasztatta. Popovics úgy tudja, hogy a turulmadár anyagából öntötték a helyi, sőt a Magyarország és Csehszlovákia területén felállított egyes szovjet emlékművek ötágú csillagait is. Hozzátette: Munkács központi terén is olyan emlékmű állt, amelynek tetején a turulmadárból öntött ötágú csillag meredezett. A szobormadárnak csak a lefűrészelt két lábfeje maradt meg épségben a karmokkal - mondta el Popovics Béla.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár