2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Tanácskozás a vadkommunizmusról

2009. március 22. 15:04

Az első kommunista diktatúráról, a Tanácsköztársaság időszakáról rendeznek konferenciát a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban március 26-án, csütörtökön. A tudományos tanácskozáson a formálódó, ha tetszik a serdülőkorú kommunista gondolkodásmódról, világszemléletről vitáznak a korszakkal foglalkozó kutatók a Kun Béla vezette rezsim létrejötte után kilencven esztendővel.


Az 1919. március 21-én kikiáltott proletárdiktatúra gyökerestől forgatta fel a magyar társadalmat; az úgynevezett „Lenin-fiúk” akciói során példátlan terror zúdult az országra. Az egyik leghírhedtebb, Cserny József vezette különítmény 200 fővel állt fel. A háború idején elszegényedett parasztságtól elkobozták a mindennapi betevőt, ezzel párhuzamosan az ártatlan polgári lakosság körében túszok sokaságát szedték.

A hódmezővásárhelyi konferencián szó lesz a Tanácsköztársaság létrejöttének nemzetközi hátteréről, a 133 nap egyház-, illetve parasztpolitikájáról, de külön referátum hangzik majd el az első kommunista diktatúra és a művészetek viszonyáról is.

A tudományos program részeként mutatják be Kiss Antal „Adalékok a magyarországi bolsevizmus történetéhez” című kötetét. A vásárhelyi szerző az első világháborúban az olasz fronton, Doberdóban szolgált, majd olasz hadifogságban élte meg az 1918-19-es forradalmakat. Kiss Antal a vásárhelyi és a magyarországi újságokból, illetve családi levelezésekből állított össze egy forrásgyűjteményt, amely alapján könnyebben kép alkotható a Tanácsköztársaság időszakának mindennapjairól. A dokumentumokat fia, Kiss Ádám Antal rendszerezte és szerkesztette kötetté, aki a konferencia keretében ajánlja a közönség figyelmébe a forrásértékű művet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár