2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazás Haydn kincseivel

2009. március 22. 13:56 MTI

Míves bútorok, festmények és órák, metszetek, hangszerek, kincstári ötvösművek idézik fel Joseph Haydn (1732-1809) osztrák zeneszerző életét és korát az Iparművészeti Múzeum szombattól látogatható tárlatán. A Haydn és az idő című kiállítás a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékév eseményeinek része.

A tárlat azt a kort idézi fel, amelyben a zeneszerző élt. Az Iparművészeti Múzeum és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum tárgyi gyűjteményének válogatását az Esterházy Magánalapítvány és a Szépművészeti Múzeum néhány ritkán látható remeke gazdagítja - mondta el Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója pénteken a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón.

Haydn életének eseményeit egy esztendő négy szakaszaként, tavasztól télig idézi föl a kiállítás - mondta el Bardi Terézia kurátor. Az első szakasz a tavasz, amely az 1732 és 1761 közötti évekbe, Haydn rohraui kisgyermekkorába, bécsi gyermek- és ifjúi éveibe, a Morzin grófnál eltöltött rövid időszakba vezet el. A nyár az 1761 és 1790 közötti, az Esterházy család szolgálatában töltött évekbe kalauzol, s Miklós herceg eszterházai udvarát idézi fel.

Az ősz a pályája csúcsán lévő, érett mester 1790 és 1795 közötti éveit villantja fel, amikor is az Oxfordi Egyetem díszdoktorává avatták. A záró szakasz a tél, amely Haydn utolsó, 1795 és 1809 közötti éveinek állít emléket felidézve a zeneszerző két összegző művét, az Évszakok és a Teremtés című oratóriumot.

A 2010. február 7-ig látogatható tárlaton mintegy százhatvan kiállított műtárgyban gyönyörködhetnek az érdeklődők: az anyag egy része az Esterházy család tulajdonából származik, így közvetlen kapcsolatba hozható a majdnem három évtizeden át náluk szolgált Haydn személyével. Az érdeklődők gyönyörű szelencéket és kínai tapétát is láthatnak a librettó-szöveggel illusztrált legyező és zenészt ábrázoló porcelán figura mellett. A kiállított tárgyak között nagy számban szerepelnek az évszakokkal, az idővel kapcsolatos emlékek: különböző típusú egyszerű időmérő eszközök, a többi között homokóra, napórák, illetve összetett, kerekes szerkezetű zseb- és asztali órák, puskaporos ébresztők és automaták.

A kiállításhoz kapcsolódó koncertsorozaton a Filharmónia Budapest Kht. koncertekkel várja az érdeklődőket. A részletes műsor a www.filharmoniabp.hu honlapon olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár