2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elvtársak is a Vörös Malomban mulattak

2008. február 22. 15:00

Van egy hely Budapesten, ahol Henry Kissinger, Raul Castro, Elizabeth Taylor és Arnold Schwarzenegger is megfordult már. Nem a Parlamentről van szó, hanem a Nagymező u. 17-ről, pontosan szemben az egykori sarki fűszeressel. Ez a pesti Moulin Rouge, ahol még a Kádár-korszakban is sok hírességnek adatott meg egy `élménydús` éjszaka. Városi legendák és hosszú combú lányok a magyar szórakozás történetéből a Múlt-kor 2. évfolyamának 21. adásában.

Budapest a századfordulón vált a szórakozás egyik fellegvárává. A párizsi Moulin Rouge mintájára Somossy Károly is megnyitotta orfeumát a Nagymező utca 17-ben. A műsor Európában is páratlan színvonalú volt, artisták, színészek és nem utolsósorban táncos lányok vonzották a közönséget.



A Somossy Orfeum télikertje helyén a harmincas években jött létre a Moulin Rouge. Abban az időben, amikor egy kivillanó bokáról is szonettek születtek, volt Budapesten egy mulató, amely erotikus műsorával csábította a férfiakat. A műsorban egyébként az akkori művészvilág színe-java látható volt.

Gajdó Tamás színháztörténész szerint "a Moulin-ben általában azok a színészek játszottak, akik az Operett színpadon. Voltak benne artista számok, jelentős szerepe volt a zenekarnak, amelyet Chappy vezetett, Komlós Vilmos És Herzeg Jenő játszotta a Hacsek és Sajót és felléptek a Latabár fivérek is. Gyakran szerepelt Kiss Manyi is." Ekkor elsősorban a tehetősebb középosztályból, és művészvilág tagjai jártak a Moulinbe.

A háború és a Rákosi diktatúra a Moulin Rouge-t sem kímélte. Nevét Vörös Malomra kellett magyarosítani, színvonalas revüi szimpla esztrádműsorrá silányultak. A hatvanas évek enyhülése viszont minden addiginál virágzóbb korszakot hozott a Moulin életében. A politikai vezetés persze folyamatosan szemmel tartotta a mulatót: a Moulin félhomályában az ergykori disszidensek mellett időnként a hazai politikai élet prominensei is felbukkantak. Kádár Jánoson kívül szinte mindenki előfordult itt - állítják a Moulin vezetői, de gyakoriak voltak a külföldi delegációk is.

A műsor színvonala Nyugat-Európa leghíresebb szórakozóhelyeinek előadásaival vetekedett. Az énekesek közül sokan a táncdalfesztiválok sztárjai voltak, és például Cserháti Zsuzsa is évtizedekig dolgozott ezen a helyen. A szólótáncosok Balettintézetet végeztek, de a háttértáncosoknak is ORI vizsgával kellett rendelkezniük. Medveczky Ilona is itt, a Moulin Rouge-ban vált igazi revüsztárrá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár