2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Denevérek költöztek Szálasi bunkerébe

2007. február 6. 09:30

A szokatlanul enyhe tél előcsalogatta a téli álmukat alvó denevéreket a hírhedt brennbergbányai Szálasi-bunkerből is, amely évek óta telelő helye a védelem alatt álló kispatkós-orrú denevéreknek.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai szerint a mélyen fekvő, háborítatlan barlangokban, régi bányajáratokban zavartalan az apró emlősök nyugalma. `A denevéreknek mindenesetre ideális búvóhely a járat` - mondja Kozák Gábor természetvédelmi felügyelő.

`Több mint hatvan év alatt azonban a járatok állaga alaposan leromlott. Helyenként már omladozna. Dúcolása, kijavítása százmilliós nagyságrendű költséget jelent, ami csak akkor érné meg, ha Szálasi egykori építményét közcélra használnák fel, például bányamúzeum létesítésére.`

Szálasi Ferenc nemzetvezető a közeledő Vörös Hadsereg elől a nyugati gyepűre menekítette a nyilas államszerveket. Bunkerét 1944 novemberében kezdték el építeni, s 1945 februárjára lett készen tatabányai vájárok és helyi mesteremberek munkája nyomán. Szálasi és környezete Kőszeg és környékének lefoglalt épületeiben szállásolta el magát. A szövetséges gépek bombázásai elől húzódtak be a kemény palás kőzetben kiépített bunkerbe.

1945. március 27-én a nyilas vezér Németországba menekült, az itteni magyar csapatok, parancs szerint, az utolsó golyóig súlyos harcokban védték a bunker környékén kiépült védelmi körletet. A föld alatti termek egy részét feltehetőleg vagy a szovjet, vagy a visszavonuló magyar csapatok felrobbantották. A kommunista hatalomátvétel után a határ menti különleges övezetben felszámolták a hasonló jellegű építményeket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár