A vörösterror 133 napja

Utálták egymást a szövetséges parancsnokok

2008. január 4. 18:00

Szövetségesek, fegyvertársak voltak, a közös harc idején megpróbáltak felülemelkedni személyes ellenérzéseiken, ezek azonban évekkel később is megmaradtak.

Cornelius Ryan, a londoni Daily Telegraph ír tudósítója, akit a később megfilmesített háborús regények, A leghosszabb nap és A híd túl messze van szerzőjeként ismerünk, még 1963-ban készített velük külön-külön interjút. Felvételei eddig az ohiói egyetem archívumában feküdtek, nemrég azonban egy haditudósítással foglalkozó, Edinburgh-ben megtartott konferencián ismertették ezeket. Így a történészek végre dokumentumokat is találtak arra vonatkozóan, ami egyébként köztudott volt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Amikor a taktikáról beszélve Ryan említést tett Montgomeryről, Eisenhower, aki közben nyolc évig, 1953-tól 1960-ig az Egyesült Államok elnöke volt, dühösen reagált: "Először is az egy pszichopata. Olyan egocentrikus, hogy meg van győződve arról, hogy minden, amit csinált, tökéletes volt, hogy soha nem hibázott életében. Az emlékezőtehetsége rettenetes, de azt gondolja, hogy hibátlan. Még azt is állította, hogy minden taktikai lépés a D-nap (az 1944. június 6-i normandiai szövetséges partraszállás) után az ő tervei szerint történt".

Montgomery ezzel szemben így nyilatkozott Ike-ról: "A történelem úgy fog emlékezni rá, mint jó parancsnokra, de a terepen nem ért semmit. Nem volt tapasztalata ebben. Jól láttam a kezdetektől. Derék fiú volt, de nem katona". Monty jobbnak tartotta magát Eisenhowernél minden katonai vonatkozásban. Tény, hogy neki több tapasztalat volt, harcolt már az első világháborúban is és a másodikban okos taktikázással győzte le el-Alameinnél Rommel tábornagy páncélosait. Winston Churchill brit miniszterelnök hálás volt neki, de ő sem szerette. "Ha vereséget szenvedett, keményen viselte, ha győzött, kibírhatatlan lett" - mondta róla.

Az Ike és Monty közötti ellentétek állítólag az ő találkozásukkor, 1942-ben születtek, amikor az angol arra kérte az amerikaiat, hogy oltsa el a cigarettáját. Montgomery saját miniszterelnökét is leckéztette: "Én nem iszom, nem dohányzom, és száz százalékos formában vagyok" - mondta neki némi célzással, mire a replikáiról is híres Churchill szivarjának füstjén keresztül így tromfolt: "Én dohányzom, iszom és kétszáz százalékos formában vagyok."

(Múlt-kor/MTI)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!