2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új fotók a soha nem látott Hitlerről

2008. január 3. 11:00

Korábban ismeretlennek számító Hitler-fotókat mutatott be az angol Daily Mail című napilap: a cenzúrázatlan képeken egy pihenő, idősödő Führert láthatunk.

A képek egy részét a Múlt-koron már korábban is bemutatott Charles Turner, brit titkos ügynök készítette nem sokkal a második világháború kitörése előtt, és azokon a diktátor korábban kevéssé ismert oldalát láthatjuk. Hitler ugyanis szándékosan azt a képet sugallta magáról, hogy felelős vezetőként soha nem áll meg, éppen ezért azt a mai napig nem ismerjük, hogy mit is csinált szabadidejében. Arra persze már korábban is fény derült, hogy a közkedvelt mítoszokkal ellentétben nem csak Wagner operáit hallgatta, amelyek a nagyközönség körében sem voltak annyira kedveltek, mint azt szerették volna.

További színes képek Hitlerről

A többi, a korban unikumnak számító színes filmre készített képet az 1938-ban alapított Rue des Archives-ban találták meg, és azokat Hitler ötvenedik születésnapján, 1939. április 20-án készítette a Sasfészekben Hugo Jäger fényképész. Az ünnepség a fotók szerint jó hangulatban telhetett, bár a Führer igencsak lesoványodva fogadta vendégeit.

A hozzá közel állók visszaemlékezései szerint Hitler ezen alkalommal, de máskor is órákig tudott beszélni Wagner operáinak szimbolikájáról, vagy egykori tanulmányairól. Azt sokan felemlegetik, hogy akármiről volt is szó, a vezető nem szerette vagy tűrte el, ha bárki unalmasnak találta, vagy ásítozott, mialatt ő az adott témákat fejtegette.

A férfi soha nem tanult meg vezetni, sőt még az általa olyannyira istenített Alpokba is csak pihenni ment, a hegymászások vagy hosszabb túrák igen távol álltak tőle: a valódi kikapcsolódást a zenehallgatás jelentette. A most közreadott képek olyan egyedi pillanatokat örökítettek meg, amelyek korábban nem juthattak át a cenzúrán, így az átlagos halandó nem tudhatott arról, hogy a vezérnek az olvasáshoz szemüvegre volt szüksége, sőt arról sem, hogy néha elbóbiskolt karosszékében.

Leni Riefenstahl társaságában

Hitler soha nem ivott vagy dohányzott, az utóbbit a jelenlétében senkinek másnak sem engedték meg. Egyetlen egyszer perdült táncra nyilvánosan, amikor Párizs elfoglalása után felkereste az Eiffel-tornyot. A vezető emellett nagyon szerette mások gyerekeit, gyakran fényképezték velük. Ilyenek voltak Josef és Magda Göbbels gyerekei, illetve nagyon szerette a Wagner-családot is.

A korábban ismeretlen, színes házi jelenetek azonban inkább sokkolóak, hiszen a képeken nem a gyerekekkel fényképezkedő Hitler az ijesztő, hanem a háttérben álló SS-tisztek, akik hasonló gyerekek millióit küldték a halálba, csakhogy valóra váltsák a mosolygó öregúr fantazmagóriáit - írta az angol lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár