2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Erotikus kampány a párizsi metróban

2007. december 18. 08:00

A francia nemzeti könyvtár (BNF) erotikus kiállítása az év végi ünnepek idején fellebbenti a leplet csábos titkairól - a párizsi metróban.

A francia nagyközönség számára a nemzeti könyvtárban csak `pokolnak` nevezett zárt részleg egyfajta mítosszá vált. A legenda és a valóság közti különbséghez mérhető ambícióval nyitotta meg a nagy presztízsű intézmény a hónap elején az Eros au secret (A titkolt Erosz) című kiállítását, hogy lerántsa a leplet a nagyközönség előtt arról a titkos gyűjteményről, amelyben több mint másfél évszázadon át zárták el `a jó erkölcsökkel ellenkező` könyveket, rajzokat, metszeteket és fotókat.

A március 2-ig megtekinthető tárlatot csak 16 éven felüliek látogathatják. A Párizsi Közlekedési Vállalat (RATP) jóvoltából azonban most bárki számára fellebentik a leplet, ha az illető a megfelelő metróvonalon utazik. A "különleges érzéki tapasztalat" megélésére az erotikus kiállítás - amely a BNF-be tömegeket vonz - a központi, 10-es metróvonalnak egyik állomásán, a Croix-Rouge (Vöröskereszt) megállóban is jelen lesz január 15-ig. Ez az állomás azonban a második világháború óta nincsen használatban: hatvan éve a szerelvények áthaladnak, de nem állnak meg ezen az állomáson, és nem fognak megállni ezúttal sem.

Az áttetsző lepellel borított, 4x3 méteres óriásplakátokkal kitapétázott és vörös neonfénnyel megvilágított megállóban a metró a kiállítás ideje alatt lelassul, és a szerelvény érkezése keltette széllel fellibbenő fátylak mögött az utasok egy-egy részletet pillanthatnak meg a felnagyított szuggesztív fotókból, rajzokból, szövegekből és bélyegekből.

A metrókiállítást ugyanaz a C-Album kreatív műhely tervezte, amely a BNF tárlatán is dolgozott. Laurent Ungerer grafikus szerint ezúttal arra törekedtek, hogy egyfajta hallucinációszerű, elillanó flash-effektust keltsenek az utasokban 6,9 másodperc alatt. Ennyi ideig tart ugyanis a metró áthaladása a megállóban.

A három nagy rózsaszín X, amely esténként a BNF külső falára kivetítve hirdeti a könyvtár erotikus kiállítását, a metrómegállóban is látható lesz, hogy így csábítsa az utasokat a gyűjtemény alaposabb megismerésére. A 10-es vonal metrószerelvényeiben pedig a szokásos versidézetek helyett ezúttal az 1864-ben megjelent Modern Erotikus Szótárból olvasgathatnak erotikus gondolatokat ébresztő rejtélyes címszavakat az ötletgazdák reményei szerint várhatóan nem unatkozó utasok.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár