2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Folyami szállításról árulkodik az ókori hajóroncs

2007. december 12. 09:00

Az i.sz. első században közlekedett római teherhajó roncsaira találtak rá a régészek a kölni metróépítés során. A lelettől fontos ismeretekekre számítanak.

`Fennáll annak a reális lehetősége, hogy a közép-európai vizeken közlekedett utolsó római teherhajóról van szó` - nyilatkozta Gerd Hellenkemper, a kölni műemlékgondozás felelőse. A kölni belvárosban folyó metróépítkezés helyszínén, csaknem 12 méter mélységben feltárt kétméteres tölgyfa deszka az első vizsgálatok szerint egy 22 méter hosszú és három és fél méter széles teherhajó darabja lehetett.

A deszka elkészítéséhez használt tölgyfa az első számítások szerint i.e. 142-ből való - mondta Hellenkemper. A hajót feltehetően Kölnben építették, mivel a felhasznált faanyag a városhoz közeli hegyvidékről származott.

A lapos fenekű teherhajó a római uralom alatt álló Köln kikötőjében süllyedt el és megfeneklett a hajdani medervonalban. A hozzá hasonló felépítésű hajók a római kori Európában az első évszázadban terjedtek el széles körben, és köveket, faanyagot vagy háziállatokat szállítottak. A feltárt roncsdarabot négy részre vágva felszínre hozzák és a nem kis összeget igénylő restaurálás után feltehetően 2011-ben múzeumban kiállítják.

A hajóroncs egy másik, ennél jóval nagyobb darabja még mindig egy betonfal mögött fekszik, amely átfúrta a hajó fenekét. Egyelőre még nem tudni, hogy egyáltalában kiszabadítható-e ez a roncsdarab és ha igen, mikor.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár