2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római csontvázat találtak az amatőr régészek

2007. november 26. 13:00

A korábban az egymillió font értékű viking kincsleletet megtaláló páros fémkeresővel bukkant egy, a római kori Britannia társadalmi elitjéhez tartozó nő 1800 éves sírjára.

A szigetországban már az év elején ismertté vált család, David és Andrew Whelan York északi részén, Aldborough közelében talált rá a hat láb hosszú gerenda koporsóban eltemetett csontvázra. A Daily Telegraph című brit lapnak nyilatkozva elmondták, hogy Andrew akkor fogott egy erős jelet, amikor apjával régi térképek alapján fésülték át a környéket. Egy rövid ásás után, a földfelszín alatt alig 30 centire találtak rá a koporsóra, és ekkor úgy döntöttek, hogy hivatásos régészeket hívnak a felfedezéshez.

Az ásatások során kiderült, hogy a közel féltonnás koporsó egy földalatti kőkamrában volt, és onnan egy hét alatt sikerült kiemelni. A 16 ezer fontba kerülő feltárást a Yorki Régészeti Alap és az English Heritage nevű nonprofit örökségvédő szervezet munkatársai végezték. Ian Panter restaurátor szerint "ez egy lenyűgöző feltárás volt, és a kutatók is érdeklődéssel várták, hogy mit rejt majd a koporsó". A faládát felnyitva egy érintetlen római kori csontvázat találtak, akit a 2-4. század között díszítések és ékszerek nélkül temettek el.

Panter szerint a csontváz azért volt ilyen jó állapotban, mert a koporsó és a speciális kőkamra távol tartotta a talajvizet. Elmondása szerint a csontváz nemét és korát még nem állapították meg, de első ránézésre minden bizonnyal egy nő lehet. A vizsgálatot nem könnyíti meg, hogy az elmúlt évszázadok során a földalatti kamra teteje beszakadt, kárt téve a koporsóban és betörve a csontváz koponyáját. Az állkapocs és a fogak azonban érintetlenek maradtak, és a régészek ennek alapján meghatározhatják az eltemetett korát, nemét, az egykori étrendjét éslakhelyét is.

Az English Heritage szakemberei jelenleg is kutatják a környéket, hátha találnak hasonló sírokat. Dr. Patrick Ottaway, a római kori Britannia szakértője szerint az eltemetett egy tehetős brit birtokos, a társadalmi elit tagja lehetett, akinek jelentős szerepe volt a térség politikai elitjében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár