2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymillió dollárt ért a kukában talált festmény

2007. november 25. 13:00

Több mint egymillió dollárt (175 millió forint) ért el a Sotheby's aukciós cég New York-i árverésén egy festmény, amelyet az amerikai metropolisz szemetes zsákjai között találtak meg négy évvel ezelőtt.

A Három figura, az 1991-ben elhunyt mexikói Rufino Tamayo 1970-es alkotása 1,049 millió dollárért kelt el telefonos licit után. A festményt egy bizonyos Elisabeth Gibson találta meg, amikor kávézni indult az elszállítandó szemetes zsákok között otthona közelében.

A festményt 1987-ben lopták el egy houstoni házaspártól - ők 10 évvel korábban vásárolták ugyancsak a Sotheby's-től 55 ezer dollárért. Az amerikai szövetségi rendőrség nyomozása eredménytelennek bizonyult. A szerencsés megtaláló az eredeti tulajdonostól 15 ezer dollárt kapott, és százalékot az eladás után is.

A Sotheby's egyik szakértője, August Uribe, 20 éve kereste a festményt. Ő javasolta 2005-ben a PBS amerikai tévécsatorna műsorában egy, az eltűnt remekművekről szóló adás szerkesztőinek, hogy mutassanak be egy fotót Tamayo képéről, amely aztán a műsor honlapjának illusztrációja lett.

Mrs. Gibson, aki saját bevallása szerint semmit sem ért a kortárs művészethez, a felhívás közzététele után jött rá a "Tamayo" aláírás jelentőségére és két évvel később kapcsolatba lépett Uribével. A festményt visszaadták tulajdonosainak, akik eladása mellett döntöttek. Így vált a keddi árverés egyik legsikeresebb darabjává Tamayo műve.

A latin-amerikai műalkotások aukcióján, akárcsak egy nappal korábban a Christie's árverésén, Fernando Botero művei iránt volt a legnagyobb az érdeklődés: a kolumbiai művész Ebéd a fűben című festménye 1,32 millió dollárért kelt el, és 993 ezer dollárt adtak egy szobráért is, de az egykor Mexikóban élt spanyol szürrealista festőnő, Remedios Varos A hölgyek öröme című képe is 881 ezer dollárt ért új tulajdonosának.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár