2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmek a történeti hitelesség csapdájában

2007. november 23. 17:45

Írországtól Etelközig

Véres vasárnap (2002)

A film:
A Véres vasárnap a modern ír és angol történelem egyik legmeghatározóbb és legtragikusabb eseménye volt. 1972. január 30-án, az észak-írországi Londonderryben békés tüntetést szerveztek a brit kormány intézkedései ellen, amelyek lehetővé tették a katolikus írek bírói ítélet nélküli bebörtönzését. A brutális brit fellépésének köszönhetően tizenhárom fegyvertelen tüntető meghalt, harmincan pedig súlyosan megsebesültek.

Pontatlanságok: Nem igazán jellemző, Paul Greengrass filmje szinte tökéletesen hiteles, az érdekfeszítő és jó történelmi filmek iskolapéldája, tanítani kéne. A rendező nagyon ügyesen vegyítette a valós és dokumentarista elemeket.

Mit kellett volna másként: Egy ilyen tragikus eseményt csak alázattal lehet bemutatni. Imádkozunk, hogy Hollywood ne tűzze ki a film újraforgatását Mel Gibson főszereplésével.

Mit nézzünk helyette: inkább utána, Greengrass másik történelmi jellegű filmjét, a United 93-ast.
A Hídember (2002)

A film:
A fókuszba a legnagyobb magyar, Széchenyi István került, akinek a lelkes huszártól a bolond Steffi grófig minden arcvonását megmutatják, majd miután végigtomboltuk a reformkor romantikus mindennapjait, a diliházba is követjük szervezkedni, ahol pamfletje miatt meggyilkolják.

Pontatlanságok:
A film politikai hátszele miatt viták kereszttüzében állt. Kosáry Domokos abszurdnak minősítette a mű befejezését és elhatárolódott tőle. A több mint két órás alkotásban elnagyolt Széchenyi-képet kapunk Eperjes Károlytól.

Mit kellett volna másként: Bereményi korábbi munkáit ismerve legkönnyebben az önmagától elszálló főszereplő megfékezését, és az igencsak népes és tehetséges mellékszereplők kibontakozását képzeljük magunk elé. Ebben az esetben a korról és a benne élőkről az általános iskolai tankönyvnél többet is megtudtunk volna.

Mit nézzünk helyette: A Tanítványokat vagy az Eldorádót.

Honfoglalás (1996)

A film:
Jönnek a magyarok: zűr van Etelközben, egy elbukott háború miatt a gonosz bolgárok a pokoli besenyőket küldik az ungarusok nyakára. Ennek ellenére nincs félnivalónk, hiszen Franco Nero mindenkit megment kék szemeivel és Demjén Ferenc egekig magasztalt dalával.

Pontatlanságok:
A film teljes félreértésnek bizonyult. Koltay Gábor nem meséli, hanem írja a történelmet, és bár az alkotás minden bizonnyal alacsony költségvetésből készült, alapvető történelmi, régészeti és művészettörténeti ismeretek birtokában valamint alapvető dramaturgiai, forgatókönyvírói, vágói, díszlettervezői, rendezői eszközökkel egy érdekes munkát is készíthettek volna.

Mit kellett volna másként: Szinte mindent. Szívesebben láttunk volna hazai színészt főszereplőként, vagy egy jobb történetet kevesebb pátosszal. Az alkotás jelenleg az imdb harmadik legrosszabb történelmi filmje.

Mit nézzünk helyette: hamarosan hozzánk is eljön Szergej Bodrov Mongol című alkotása Dzsingisz kánról, abban láthatunk igazi vad nomádokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár