2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Eltüntetnék a Franco-diktatúra jelképeit

2007. október 16. 08:00

A szocialista spanyol kormány olyan törvénytervezetet terjesztett a múlt héten a spanyol parlament elé, amely szerint a Franco-diktatúra fennmaradt jelképeinek el kell tűnniük a következő években.

A tervezett jogszabály a központi és helyi állami szervek számára kötelezővé tenné a francóista jelképek eltávolítását az utcákról és a középületekről, a címerekből, a jelvényekről, a rangjelzésekből, az emléktáblákról és más tárgyakról. Az állami szervek ugyanis a jövőben minden támogatást, segélyt megvonhatnának azoktól a magánszemélyektől, akiknek házán vagy bármely más ingatlanján francóista jelképek maradnak.

Forrás: EPA
Tiltaná az elfogadásra váró törvény a diktatúra szereplőinek dicsérő, megemlékező jellegű említését - akár egyenként, akár összességükben. A tervezett jogszabály arról is rendelkezne, hogy ápolni kell a francói diktatúra (1939-75) elfelejtett áldozatainak emlékét. A törvényhozók várhatólag a hónap végéig döntenek a kormány törvénytervezetéről.

Számos spanyol társadalmi szervezet évek óta szorgalmazza a "nemzeti amnézia" állapotának megszüntetését, vagyis annak a helyzetnek a felszámolását, hogy a spanyol társadalom "a megbékélés és a demokrácia stabilitása" nevében hajlamos a feledés fátylát borítani a francóizmus rémtetteire.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár